Un adolescent de 16 ani s-a aruncat de la etajul 2 al Centrului Social Bucium. Băiatul a declarat că are probleme în familie și de aceea a recurs la acest gest dar că nu își amintește deloc momentele respective.
Inițial, băiatul a ajuns la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iași iar după investigații, medicii l-au transferat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Medicii l-au operat, atât pentru problemele ortopedice generate de căzătură cât și la nivelul coloanei vertebrale. Reprezentanții Direcției Protecției Copilului Iași spun că adolescentul a mai avut probleme de comportament pentru că refuză să își ia medicamentele prescrise pentru afecțiunile de care suferă.
“Incidentul menționat de dumneavostră a avut loc în dimineața zilei de 11.05. 2024 la CSS Bucium. Adolescentul în cauză în vârstă de 16 ani cu diagnostic psihiatric (tulburare emotională si de comportament cu debut in copilarie si adolescenta, dezvoltare dizarmonica de tip impulsiv — exploziv, reactie depresiva situationala) cu tratament NPI, pe care îl refuză în mod repetat. Tânărul a urcat la etajul 2 în cladirea în care locuia, unde voia să vorbească cu o beneficiară care a refuzat să îl întâlnească. Atunci s-a declanșat un episod de furie și pe fondul unei crize de agitație psihomotrie a sărit pe geam și a căzut, evenimetul fiind încadrat de specialiști la tentativă de suicid. Chiar dacă personalul de serviciu a încercat sa intervină, reacția tânarului a fost rapidă și neașteptată și nu a fost posibilă imobilizarea acestuia. S-a intervenit imediat și a fost anunțat serviciul 112 și Poliția. Adolescentul a tost internat la Spitalul de Copii ”Sf. Maria” pentru investigații, ulterior fiind transferat la Spitalul ”Nicolae Oblu” pentru continuarea acestora. Nu a avut leziuni la nivelul capului a lost constient în toată perioada postintervenție si a declarat de mai multe ori ca- i pare rau pentru ceea ce a facut, ca nu — si aminteste nimic din acel moment, dar, a recurs la acest gest pentru ca are ”probleme de familie”.
Ulterior a fost supus unor intervenții chirurgicale ortopedice la nivelul coloanei și la un picior. Urmează să fie extemat și va urma un program de recuperare loconiotorie.
Precizăm că anterior venirii la CSS Bucium in data de 29.04.2024, tânărul în cauză s-a aflat într-o masură de protecție de tip familial, dar din cauza gravelor tulburări de comportament s-a impus mutarea lui într-o unitate de tip rezidențial. Aici a continuat să manifeste un comportament deviant și a culminat cu evenimentul din data de 11.05.2024 chiar dacă odată cu venirea la CSS Bucium a urmat și un program de terapie cognitiv comportamentală si consiliere psihologică”, a transmis pentru 24iasi Tiberiu Bantas, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași.