Ansamblul muzeal ‘’Ion Creangă”, din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, s-a redeschis, astăzi, pentru public, după un amplu proces de restaurare și reabilitare, care a inclus Bojdeuca lui Creangă, Muzeul din clădirea anexă, amfiteatrul și spațiile de acces pietonal. Lucrările au beneficiat de finanțare europeană prin proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași, alături de Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești, în calitate de parteneri. Alături de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, au fost prezenți IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, autorități locale și invitați din Republica Moldova.
“După ultimele săptămâni despre care am putea spune, pe bună dreptate, că au fost zbuciumate, în care fiecare am trăit în felul nostru povestea restaurării Bojdeucii lui Ion Creangă, am speranța că astăzi îi putem face dreptate acestui simbol al Iașului cultural, descoperindu-l așa cum este – o pledoarie pentru conservarea autenticității. Nu veți găsi în Bojdeucă nici geamuri termopan, nici gresie, faianță, parchet sau alte materiale care să fi alterat structura sau aspectul Bojdeucii. Proiectul a fost realizat în conformitate cu ceea ce s-a avizat în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, așa cum au constatat și instituțiile avizatoare. Consiliul Județean Iași și-a făcut treaba, a obținut fondurile europene, le-a administrat conform legii și cerințelor Uniunii Europene, a respectat în mod corespunzător fiecare etapă. Acest proiect de reabilitare a fost șansa de a nu pierde definitiv căsuța în care a locuit marele nostru povestitor, iar toate eforturile s-au concentrat strict pe a o restaura și conserva. Am reușit să salvăm un simbol cultural, iar Bojdeuca lui Ion Creangă, astăzi restaurată, va putea rămâne o punte de legătură cu trecutul nostru literar’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
În anul 2018, Bojdeuca lui Creangă era încadrată în categoria obiectivelor aflate în risc de colaps și precolaps. Apa se infiltra prin acoperiș și clădirea risca să se prăbușească.
”Din toate problemele pe care le aveau diverse clădiri de patrimoniu, cele mai mari erau aici, la Bojdeucă. Permanent colegii mei îmi semnalau prin sesizări, referate, problemele care existau în privința unor crăpături din pereții Bojdeucii care puneau în pericol Bojdeuca, în privința acoperișului care se deteriorase dramatic, așa încât, în momentul în care prin Direcția Proiecte și Dezvoltare Durabilă de la Consiliul Județean a apărut această oportunitate de proiect, am fost mai mult decât încântați, pentru că exista deja o presiune foarte mare și din interior și din exterior. Suntem încântați și acum că Bojdeuca a putut reintra în circuitul valorilor patrimoniale ale Iașului. Bojdeuca are viitor, arată cu totul diferit și mă refer aici strict la problemele pe care le avea înainte și pe care acum nu le mai are, în rest proiectul este făcut în concordanță cu ceea ce exista și anterior’’, a spus directorul MNLR Iași, Lucian Dan Teodorovici.
Lucrările de reabilitare a Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” au avut o valoare totală de 3,065,112.64 fără TVA, din care 699.460,78 lei fără TVA reprezintă valoarea lucrărilor de reabilitare a Bojdeucii. Planul și execuția lucrărilor au fost realizate de specialiști, arhitecți, proiectanți și constructori cu experiență.
”A fost o provocare extraordinară pentru noi. Cauza care a produs cele mai mari degradări a fost apa subterană și cea din precipitații. Vreau să îi felicit pe proiectanții de rezistență și pe domnii arhitecți pentru că împreună am găsit o soluție care să confere stabilitate acestui obiectiv prin realizarea a 48 de piloți forați la o adâncime de 9 m, atât în față cât și în spate, pentru a-i crea stabilitate acestei clădiri. Aș vrea să îi felicit și pe muncitorii care au lucrat aici cu foarte mare dăruire și cu dragoste și chiar îi simțeam în momentul în care făceau tencuielile la obiectiv că fac totul din pasiune și din respect pentru Creangă și pentru poveștile lui’’, a afirmat directorul tehnic al firmei de construcții, Gheorghe Băean.
”Sper ca dumneavoastră, cei care sunteți prezenți, veți pleca de aici cu senzația că am făcut tot posibilul să conservăm istoria acestui loc, pentru că asta ne-am propus în proiect. Vorbim și de cel mai longeviv muzeu de istorie a literaturii din România, este un spațiu cultural care are mutiple dimensiuni și atunci noi am contat pe această perspectivă în care toate planurile istorice sunt puse în evidență.”, a precizat arhitectul Filip Ciobănașu.
După ceremonia de redeschidere a Bojdeucii lui Creangă, publicul a avut acces gratuit pentru vizitarea Ansamblului muzeal. Intrarea va fi tot liberă sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10,00-17,00.