Elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Informatică (IOI) 2023, organizată în Ungaria, au obținut trei medalii de argint și una de bronz, conform rezultatelor anunțate duminică seară, 3 septembrie, de Societatea pentru Performanță și Excelență în Informatică (SEPI) pe Facebook. Aceste rezultate mențin România în locul 2 mondial după numărul de medalii și pe locul 6 după numărul de medalii de aur, spune profesorul însoțitor al lotului, Dan Pracsiu, pentru Edupedu.ro. Doi elevi din lot sunt de la licee de stat, doi de la privat.
„Grație acestui rezultat, România continuă să se mențină pe locul al doilea “all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaționale de Informatică, cu 127 de medalii (33 aur, 58 argint, 36 bronz), la egalitate cu Polonia, pe primul loc aflându-se redutabila echipă a Chinei”, anunță organizația în postare.
- La această ediție au participat 351 de concurenți din 90 de țări, conform anunțului. Toate au participat fizic, pentru că Ungaria nu a acceptat desfășurare în sistem hibrid. Elevii olimpici români revin în țară luni, 4 septembrie.
Rezultatele celor patru liceeni erau de așteptat, dar „elevii au țintit mult mai sus”, declară pentru Edupedu.ro Dan Pracsiu, profesor de informatică la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Vaslui și care a însoțit lotul României în Ungaria alături de Tamio Vesa Nakajima, fost olimpic și doctorand la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.
„Subiectele au fost „muncitorești”, ai de muncit mult ca să obții un punctaj bun, nu neapărat unul mare. Înseamnă că nu le rezolvi aplicând o singură idee, ci având cerințe care necesită multe cazuri de analizat. Aici am tras noi concluzia că, pentru la anul, trebuie să schimbăm puțin pregătirea elevilor si să îi învățăm să obțină aurul pe același stil de probleme „muncitorești”, nu doar „frumoase și elegante”. Trebuie să ne adaptăm și o vom face, este un semnal”, a declarat profesorul pentru Edupedu.ro.
„Față de anul trecut, noi nu am câștigat aurul, dar contează și forma de moment, totuși elevii noștri nu sunt roboți și mai prind poate câte o zi mai proastă. I-am văzut dezamăgiți, mai ales că trei dintre ei sunt la ultima participare la olimpiadă pentru că pleacă la facultate”, a continuat Dan Pracsiu.
Iată elevii români participanți și rezultatele lor:
- Luca Perju-Verzotti de la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” București – medalie de argint
- Alexandru-Raul Todoran de la Liceul Teoretic “Aurel Vlaicu” Orăștie – medalie de argint
- Andrei-Robert Ion de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București – medalie de argint
- Alexandru Luchianov de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București – medalie de bronz
„China are un bazin enorm de colectare a copiilor performanți, la populația de 1,4 miliarde de oameni, ei au multe faze de selecție riguroase și trimit cei mai buni elevi ai lor dintre cei mai buni. Mereu sunt în top, investesc mult în pregătirea lor. Evident că vor rămâne țări care sunt întotdeauna în top: pe lângă chinezi – americanii, rușii, japonezii, abonați la medalii de aur. Apoi venim noi care mai câștigăm medalii după ei, ceea ce este o onoare. Ce sperăm e să îi depășim într-o zi și lucrăm la asta constant”, a mai spus Pracsiu pentru Edupedu, în legătură cu plasarea României în clasament.
Reprezentanții SEPI au mai scris în anunț că „trebuie să remarcăm și ascensiunea în Hall of Fame a lui Alexandru Luchianov. Cu patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică, el devine unul dintre cei mai titrați români în istoria acestei competiții, plasându-se pe locul 29 în clasamentul mondial Hall of Fame. De-a lungul participărilor noastre la IOI, doar 2 români au reușit să obțină rezultate mai bune”.
„Odată cu rezultatele aduse României de acești tineri extraordinari, se impune să menționăm rolul Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) în coalizarea întregii comunități pentru pregătirea de performanță în informatică a elevilor români. SEPI este asociația care a asigurat selecția și participarea echipei României la IOI 2020 și IOI 2021, iar începând din anul 2022, ca urmare a parteneriatului semnat cu Ministerul Educației, asigură coordonarea științifică și tehnică a olimpiadei naționale de informatică, pregătirea loturilor naționale informatică (seniori și juniori), precum și selecția echipelor reprezentative ale României”, mai scrie în postarea SEPI.
sursa: EduPedu