Ofițerii anticorupție din cadrul DGA – Serviciul Județean Anticorupție Iași au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus trimiterea în judecată, prin rechizitoriul din data de 21.02.2024, a unui număr de 3 inculpaţi, agenți de poliție, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată și 6 inculpați, conducători auto, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Din conținutul cercetărilor a rezultat că, unul dintre inculpați, în calitate de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Lespezi din judeţul Iaşi, cu atribuţii pe linia controlului rutier, în cadrul unei rezoluţii infracţionale unice, a pretins și primit sume de bani de la conducătorii auto pe care-i oprea in trafic pentru a nu-i sancţiona contravenţional.
Astfel, în perioada mai – iunie 2023, acesta, singur sau împreună cu un alt inculpat, la rândul său agent de poliție în cadrul Postului de Poliţie Lespezi din judeţul Iaşi, a săvârșit 12 acte materiale de luare de mită asupra unor conducători auto opriți în trafic, cărora le-a pretins diverse sume de bani și a primit sume cuprinse între 50 și 300 de lei pentru neaplicarea măsurilor legale, respectiv contravenții la regimul rutier pentru săvârșirea unor abateri.
Cu titlu de exemplu, una dintre faptele probate de către polițiștii DGA și procuror este cea din data de 16.05.2023, când cu prilejul controlului traficului rutier pe raza localităţii Buda, comuna Lespezi din judeţul Iaşi, inculpatul, împreună cu colegul său polițist, au oprit o autoutilitară încărcată cu lemne. Pentru a nu i se efectua controlul asupra autoutilitarei, conducătorul auto a mers la autoturismul de poliţie şi pe geam, in dreptul inculpatului a introdus mâna in autoturismul de poliţie şi a lăsat să cadă înăuntru suma de 100 lei. Cei doi agenţi nu au mai procedat la efectuarea controlului, iar inculpatul a luat de jos suma de 100 lei pe care a introdus-o în buzunar, şi mai tarziu a dat jumătate din sumă colegului său polițist.
Pe cale de consecință, față de cel de-al doilea inculpat, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Lespezi din judeţul Iaşi, având atribuţii pe linia controlului rutier, s-a reținut că, împreună cu primul inculpat, prin adoptarea unei rezoluții infracționale unice, a primit mită de la conducători auto, în contextul a 3 acte materiale de luare de mită. Acesta a solicitat sume de câte 100 de lei, din care a primit de fiecare dată câte 50 de lei, pentru a nu aplica măsurile legale de sancționare asupra unor conducători auto opriți în trafic pentru control.
Referitor la cel de-al treilea inculpat s-a stabilit că, în calitatea sa de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Cristeşti  din judeţul Iaşi, având atribuţii pe linia controlului rutier, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu a adoptat o rezoluţie infracţională unică, constând în pretinderea și primirea unor sume de bani de la conducătorii auto pe care-i oprea în trafic. Din cercetări a rezultat că, în 8 acte materiale documentate tot în lunile mai și iunie 2023, inculpatul a pretins și primit sume în general de 50 euro și/sau 100 de lei, pentru a a nu aplica sancțiuni cu privire la nereguli constatate.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale sau luarea altor măsuri procesuale, aşa cum sunt acestea reglementate de Codul de procedură penală, nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.