Lipsa interesului manifestat de către administrația locală sau județeană față de tinerii cu sindrom Down evacuați din centrul “Cicoarea” a ajuns la cote maxime! În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri la Sala Verde din cadrul Prefecturii Iași, Costel Alexe a fost întrebat cum va rezolva această situație, despre care redacția 24iași a scris pe larg într‑un reportaj publicat la începutul acestei luni.

Costel Alexe a “pasat” discret problema în brațele statului român, care nu face prevenție. Recunoaște, însă, că doar TEORETIC Consiliul Județean Iași ar avea proiecte în implementare.

“Din păcate suntem supuși unor reglementări venite de la Ministerul Muncii, închiderea acestor centre rezidențiale cu transferul acestor copii împreună cu întregul personal auxiliar în case de tip rezidențial. Teoretic, avem proiecte în implementare deja pentru a rezolva toate aceste situații, că nu aș vrea să le numesc probleme, urmând ca apoi spațiile pe care le avem, fie pe C. A. Rosetti fie la Holban, fie în alte părți să le găsim o altă utilitate, de preferat să înceapă și statul român să facă prevenție, nu doar asistență. Până nu vom reuși să avem această hartă a relocarii tuturor acestor copii speciali, din păcate nu putem să avansăm un timp până când vom rezolva problema”, a declarat Costel Alexe.

Cu toate că problema era cunoscută cu multe luni înainte de evacuarea propriu zisă care a avut loc chiar pe 1 iunie, de ziua Internațională a Copilului, autoritatea județeană nu a făcut nimic pentru a le găsi un alt spațiu tinerilor speciali care apar frecvent în postările politicienilor, dar care nu sunt ajutați cu nimic.

“Dumneavoastră discutați cu cei din spectrul autist sau ADHD (n.r. – era vorba despre tineri cu sindrom Down), județul nostru, societatea românească are foarte multe alte afecțiuni care practic trebuie să se bucure de sprijinul publice locale sau județene, este un apel pe care eu l-am făcut către toți colegii primari, din păcate indiferent ce resurse ar avea Consiliul Județean Iași prin DGASPC nu putem să asigurăm asistență tuturor, UAT-uri le trebuie să se implice unanim alături de aceste ONG-uri care, pe timpul lor, pe banii și pe resursele lor, reușesc să facă lucruri pe care statul român din păcate nu îl face atât de bine, sau deloc și anume prevenția”, a mai declarat Costel Alexe.

Pe parcursul celor câtorva luni de zile în care s‑a pus problema relocării tinerilor cu sindrom Down, autoritățile nu au găsit un spațiu potrivit, cu toate că reprezentanții ONG‑ului “Renașterea Speranței” au venit cu date concrete, cum ar fi vechile centrale termice de cartier, rămase goale, una dintre acestea fiind situată pe Aleea Rozelor din municipiul Iași acolo unde, până nu demult, se afla un spațiu de joacă pentru copii deținut de către finul lui Costel Alexe.

știre inițială: