Un bilanț de final de an în ceea ce privește actul medical desfășurat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași indică faptul că au fost zeci de mii de pacienți tratați, marea majoritate adulți, dar și copii, în număr de aproximativ 200 care au primit îngrijiri atât pentru diverse traumatisme dar au fost și numeroase cazuri de tumori cerebrale pediatrice, cel mai mic pacient aflat în această situație având doar 2 luni.
“Pe parcursul anului trecut, la Spitalul de Neurochirurgie s-au tratat aproximativ 10.000 de pacienți în regim de internare continuă și circa 25.000 de pacienți în regim de internare de zi, plus câteva alte câteva mii de pacienți care au beneficiat de investigatii în regim ambulatoriu. Pacienții vin din toată țara dar și din nord-estul Europei, avem foarte mulți pacienți din Republica Moldova, Ucraina, chiar și din Grecia sau rezidenți străini care, din varii considerente, au avut diverse afecțiuni medicale pe care le-au tratat la noi”, a declarat Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie “N. Oblu”.
Trebuie menționat faptul că în cadrul unității medicale, au fost efectuate o serie de intervenții chirurgicale cu plată, sumele obținute aflându-se în conturile spitalului.
“Un alt aspect important, anul trecut am avut 32 de pacienți în regim privat, asta înseamnă că acești pacienți și-au plătit actul medical. În urma tratării acestor pacienți, aici mă refer la intervenții chirurgicale complexe și radiochirurgia de tip Gamma Knife, Spitalul de Neurochirurgie a încasat peste 800.000 de lei. Prețurile sunt stabilite la nivelul spitalului și includ atât costurile directe cât și cele indirecte”, a mai precizat sursa citată.
Managerul unității medicale a mai precizat faptul că din aceste sume nu au fost direcționate fonduri către medicii spitalului.