În anul 2024, activitatea Inspectoratului de Poliţie Județean Iași a avut drept scop principal menținerea la cote reduse a criminalității și creşterea gradului de siguranţă și protecție pentru cetățeni.

Inspectoratul de Poliție Județean Iași a promovat performanța la nivelul tuturor activităților desfășurate privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și combaterea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, contribuind astfel la dezvoltarea locală, regională și națională a serviciului polițienesc specializat, în folosul comunității.

Resursele umane și pregătirea profesională

La data de 31.12.2024, în Inspectoratul de Poliție Județean Iași, procentul de ocupare a funcțiilor prevăzute a fost de 78,89%.

Pregătirea profesională a personalului a pus accent pe creșterea nivelului de pregătire prin antrenamente, exerciții și asigurarea participării la cursuri/programe formative şi creşterea capacităţii instituționale. Polițiștii au fost pregătiți în domeniul intervenției polițienești, au participat la sesiuni de pregătire în domeniul conducerii autovehiculelor de serviciu; cursuri pentru acordarea primului ajutor, cursuri și programe de formare profesională în cadrul instituțiilor de învățământ M.A.I.

Resursele materiale

Pe linie de asigurare logistică, au fost efectuate lucrări de consolidare/modernizare printre cele mai importante realizări numărându-se următoarele:

  • relocarea Serviciului Rutier, Secțiilor 4 și 5 Poliție Urbană Iași în imobilul situat în Calea Chișinăului, nr. 23 din municipiul Iași;

  • amenajarea la Poliția Municipiului Pașcani a unui spațiu modern de primire a publicului, ghișeului cazier judiciar/rutieră;

  • amenajarea la Poliția Orașului Târgu Frumos a spațiului de primire a publicului, precum și a unui spațiu destinat locurilor de parcare;

  • au fost renovate și modernizate cinci posturi de poliție;

  • lucrări de amenajare și renovare exterioară pentru sediul I.P.J. Iași;

  • lucrări de amenajare a spațiilor destinate laboratoarelor criminalistice/ de analize droguri.

Comunicații și informatică

În contextul aderării României la spațiul Schengen, începând cu data de 31 martie 2024 a fost operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate. Este vorba despre aplicația eDAC, care este folosită de către structurile Ministerului Afacerilor Interne pentru stabilirea identității persoanei și verificarea eventualelor mențiuni, cu privire la aceasta. Astfel, în anul 2024, au intrat în dotarea I.P.J. Iași telefoane mobile și tablete cu aplicația eDAC, care sunt folosite de polițiști atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din sedii și la ghișeele destinate publicului.

Prevenirea şi combaterea infracționalității

Pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului au fost planificate şi executate 1.080 de acţiuni de amploare și au fost desfășurate 56.952 de controale directe. Au fost aplanate 6.619 stări conflictuale şi au fost puse în aplicare 596 de mandate de aducere.

De asemenea, poliţiştii ieşeni au aplicat 136.922 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 86.650 conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 42.999 conform Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, 360 conform Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 2.186 conform O.U.G. 34/2008 privind organizarea și funcționarea SNUAU, 121 conform O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, iar restul conform altor acte normative.

În cadrul dosarelor penale instrumentate, faţă de 568 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, dintre care 278 au fost arestate preventiv, 29 au fost arestate la domiciliu, faţă de 172 de persoane a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar și față de 89 de persoane a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

În cadrul programelor de prevenire a criminalităţii, au fost desfăşurate 767 de activităţi pentru prevenirea victimizării minorilor, a violenţei domestice şi a criminalității informatice, precum și pe alte domenii de interes (ex: prevenirea traficului și consumului de droguri), beneficiari fiind 92.560 de persoane, din judeţul Iaşi.

SNUAU 112

În anul 2024, polițiștii ieșeni au intervenit la 38.228 de sesizări, dintre care 22.199 în mediul rural și 16.029 în mediul urban.

Evoluția fenomenului infracțional

Analiza indicatorilor privind numărul de infracţiuni sesizate în cursul anului 2024  evidențiază un trend ușor ascendent al infracționalității sesizate, de la 21.237 infracţiuni sesizate în anul 2023 la 21.281 de infracţiuni sesizate în aceeași perioadă a anului 2024 (+0,2%).

Infracţionalitatea sesizată contra persoanei a constatat o creștere cu 5,5%, față de anul 2023, în anul 2024 fiind înregistrate 8.070 de fapte, majoritatea de lovire sau alte violențe.

În ceea ce privește infracţionalitatea sesizată contra patrimoniului, se remarcă o scădere cu 0,8%. Furturile au scăzut cu 6,5% (4.271 față de 4.566 în anul 2023), iar tâhăriile cu 4,9% (155 de fapte față de 163 în anul 2023).

Infracțiunile informatice au crescut cu 30,6%, fiind înregistrate 649 dosare penale pe această linie, fapt generat de dezvoltarea unor noi moduri de operare.  Cele mai des sesizate sunt faptele de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și fraudă informatică.

Pe linia prevenirii și combaterii infracționalității economico financiare s-au desfășurat activități în 1.679 de dosare penale și au fost soluționate 478, fiind dispuse măsuri asigurătorii în valoare de 39.958,53 mii lei. Totodată, au fost efectuate 74 de acţiuni şi 433 de controale, fiind aplicate 152 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1177 mii lei.

Violența în familie

În ceea ce priveşte faptele de violenţă în familie, au fost înregistrate 2.827 de fapte. Pentru protecția victimelor, în urma intervențiilor la cazurile de violenţă domestică, polițiștii au emis 832 de ordine de protecţie provizorii și au întocmit 633 de dosare penale pentru nerespectarea ordinului de protecție.

Au fost montate 135 de brățări electronice și s-a intervenit la 753 de alerte generate de aplicație.

Persoane dispărute

Au fost desfăşurate activităţi de căutare a persoanelor dispărute, fiind clarificate 885 de cazuri de dispariţie (552 de minori și 303 majori). Polițiștii din cadrul I.P.J. Iași – Biroul Urmăriri au pus în aplicate 62 de mandate europene emise de către alte state și au participat la 9 misiuni internaționale de extrădare/predare a persoanelor urmărite.

Supravegheri judiciare

Pe parcursul anului 2024, la nivelul I.P.J. Iași au fost gestionate 944 de dosare de supraveghere (697 control judiciar şi 247 arest la domiciliu). De asemenea, au fost montate 5 brățări electronice, dintre care 2 persoanelor aflate în arest la domiciliu și 3 persoanelor față de care a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Siguranța rutieră

Prevenirea accidentelor grave și a consecințelor acestora reprezintă în continuare unul dintre obiectivele prioritare ale polițiștilor ieșeni.

În cursul anului 2024, în județul Iași s-au înregistrat 1.389 accidente rutiere, constatându-se o creștere cu 7,4% față de anul 2023. În urma acestora, a rezultat decesul a 56 de persoane, rănirea gravă a 107 persoane și rănirea ușoară a 1.576 de persoane. În ceea ce privește numărul accidentelor grave, s-a înregistrat o scădere cu 16%, fiind produse 148 de accidente grave.

          Principalele cauze ale accidentelor rutiere:

  • abateri săvârșite de bicicliști – 271 de accidente rutiere;

  • neacordare prioritate vehicule – 195 de accidente rutiere;

  • traversare neregulamentară pietoni/pietoni pe partea carosabilă – 160 de accidente rutiere;

  • viteză neadaptată la condițiile de drum – 134 de accidente rutiere.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au aplicat 58.961 de sancţiuni contravenţionale la regimul rutier.  

În anul 2024, polițiștii ieșeni au constatat 839 de infracţiuni la regimul rutier, au reținut 7.328 de permise de conducere și au retras 2.851 de certificate de înmatriculare.

Siguranța școlară

Pentru prevenirea și combaterea infracționalității în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, polițiștii au desfășurat 670  de  activități educativ-preventive în unitățile școlare, fiind abordate teme precum răspunderea penală a minorilor, bullyingul, prevenirea faptelor cu violență, a faptelor împotriva patrimoniului, prevenirea consumului de droguri și a traficului de persoane, respectarea regulilor de circulație. Nu au fost sesizate fapte grave în mediul școlar, fiind înregistrate 109 infracţiuni (-41 de fapte, -27,33%) comise în unităţile de învăţământ şi în zona adiacentă acestora.

Structurile de ordine publică și poliție rutieră au acționat în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, în scopul menținerii siguranţei elevilor şi a cadrelor didactice,  prin activităţi de supraveghere şi patrulare în mediul urban şi cel rural, atât la intrarea orelor de curs, cât şi pe timpul zilei.

Poliţiştii de la structurile rutiere din cadrul tuturor subunităţilor de poliţie, precum şi cei desemnaţi cu atribuţii pe această linie, au verificat înainte de debutul anului şcolar legalitatea documentelor vizând autovehiculele destinate transporturilor de elevi, existenţa verificării stării tehnice a acestora, precum şi semnalizarea rutieră din zona unităţilor de învăţământ preuniversitar (indicatoare orizontale, verticale, precum și marcajele rutiere), sub aspectul existenței şi al viabilității acestora.

Regimul silvic

Pe linie silvică, poliţiştii au continuat acţiunile de verificare a modului de respectare a legislaţiei privind provenienţa, circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos. Astfel, au fost efectuate 1.414 controale şi au fost verificate 1.922 de obiective. Au fost sesizate 273 de infracțiuni silvice şi aplicate 220 de sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 171/2010, în valoare totală de 281.910 lei.

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

Pe linie de arme, explozivi şi substanţe periculoase au fost înregistrate 111 dosare penale, dintre care 36 la regimul armelor și munițiilor și 33 la regimul materiilor explozive. Au fost desfășurate 152 de acțiuni și 503 controale. În urma activităților, au fost confiscate de către poliţişti 61 de arme, 7.308 bucăţi de muniţie, 1.387 kilograme de articole pirotehnice, 100 de kilograme și 6.195 de litri de deșeuri periculoase.

Protecția animalelor

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au organizat 26 de acţiuni și 191 de controale și au emis 42 de ordine de plasare în adăpost. De asemenea, au soluţionat 283 de petiţii, au întocmit 88 de dosare penale şi au aplicat 441 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 258.260 de lei.

Criminalistic

În anul 2024, polițiștii criminaliști au efectuat 4.263 de cercetări la fața locului, fiind ridicate 5.264 de urme şi mijloace materiale de probă. Tot în această perioadă, prin folosirea sistemelor criminalistice tehnico-ştiinţifice, au fost identificate 619 persoane bănuite de săvârşirea unor infracţiuni, fiind înregistrată o creștere cu 65 de identificări.

Au fost realizate 339 de expertize şi rapoarte criminalistice şi au fost efectuate 96 de percheziţii informatice.

Intervenții și acțiuni speciale

În cursul anului 2024, polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au executat 1.115 misiuni, în sprijinul dispozitivelor curente de ordine și siguranță publică, 57 fiind misiuni pirotehnice.

Relația cu publicul

Referitor la activitatea de relaţii cu publicul au fost eliberate 112.761 de caziere judiciare. Au fost efectuate 645 de atestări pentru agenţi de pază și au fost eliberate 137 de autorizaţii pentru deţinere detectoare de metale. Totodată, au fost soluționate 18.135 de petiții, scrisori și reclamații.

CONCLUZII

În cadrul activităților desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean Iași pe parcursul anului, misiunile s-au desfășurat în condiții optime, iar obiectivele propuse au fost atinse cu succes.

Polițiștii au demonstrat o capacitate de adaptare și de utilizare eficientă a resurselor, prin implementarea unor soluții și prin consolidarea colaborării între structuri, pentru a asigura continuitatea și eficiența activităților specifice, iar abordările operative implementate au permis derularea fără sincope a misiunilor.

Se poate aprecia că, printr-o bună coordonare și mobilizare a resurselor umane, s-a reușit menținerea unui nivel ridicat de operativitate și eficiență în îndeplinirea atribuțiilor. Totodată, siguranța cetățeanului și ordinea publică au fost protejate.

PRIORITĂȚI PENTRU ANUL 2025

Pentru anul 2025, rămâne o prioritate asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, protejarea vieții cetățenilor, a patrimoniului și reducerea numărului de accidente rutiere.

De asemenea, un alt obiectiv este reprezentat de gestionarea eficientă a resurselor umane și materiale, dar și intensificarea programelor de pregătire pentru polițiști.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *