Primăria Municipiului Iași și Federația Internațională de Esports (IESF) vor da în judecată pentru calomnie și defăimare canalele media și lucrătorii în presă care au lansat acuzații nefondate legate de organizarea Campionatului Mondial de Esports de la Iași. Acțiunea va fi deschisă la Judecătoria București, iar reprezentanții municipalității ieșene și ai IESF vor solicita dezmințirea afirmațiilor false, ștergerea articolelor calomnioase și plata de despăgubiri financiare pentru prejudiciile de imagine și materiale create.

Nu pot să rămân indiferent la aceste atacuri care par orchestrate de serviciile secrete ruse împotriva orașului nostru și a acestui eveniment, utilizând canale media prietene cu Rusia și patronate de condamnați penal aflați în perioada de executare a pedepsei.

Iașul găzduiește mii de refugiați ucraineni, este, așadar, un prieten adevărat al Ucrainei și nu pot să nu mă gândesc că acest lucru a atras furia rușilor și a prietenilor lor din politică și din presă.

Nu ne lăsăm intimidați, vom organiza cel mai mare Campionat Mondial de Esports, dar atrag atenția că toți cei care au difuzat informații false și calomnii vor fi chemați în instanță pentru a-și demonstra afirmațiile cu probe sau pentru a plăti despăgubiri în bani pentru prejudiciile de imagine și materiale pe care ni le-au adus”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În perioada 24 august – 4 septembrie 2023 Iașul va găzdui cea de-a 15-a ediție a Campionatului Mondial de Esports, competiție de amploare la care sunt așteptați peste 1.000 de jucători din 120 de țări.

IESF a fost înființată în 2008 și numără 137 de membri. Cu aceeași structură de conducere și același regulament folosit în competiția din orașul nostru, IESF a organizat până acum campionate de succes în orașe precum Seul și Busan (Coreea de Sud), Jakarta și Bali (Indonezia), Baku (Azerbaidjan), Eilat (Israel) etc., evenimente cu mii de participanți, zeci de milioane de urmăritori și parteneri printre cei mai importanți jucători din industria globală de gaming și IT.

Campionatul Mondial de Esports de la Iași și-a propus să fie cel mai mare din toate timpurile, cu cel mai mare număr de jucători de esports, la șase jocuri, țintind astfel să intre în Cartea Recordurilor. Pe lângă competiții, campionatul va aduce în oraș actori de renume mondial și artiști consacrați la nivel internațional, transformând Iașul în capitala industriei sporturilor electronice pentru aproape două săptămâni.

Pe lângă jucători și personalul tehnic, în Iași sunt așteptații mii de turiști, care vor umple hotelurile, restaurantele, străzile și locurile unde se vor desfășura competițiile. Milioane de oameni din întreaga lume vor urmări online aceste competiții transmise în direct de la Iași și, astfel, orașul nostru va fi în atenția a milioane de oameni din întreaga lume.

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași