La Centrul de Restaurare din cadrul Palatului Culturii din Iași are loc, chiar în aceste zile, restaurarea unei opere extrem de prețioase: tabloul “Car cu Boi”, de Nicolae Grigorescu. Opera provine din transfer de la Muzeul de Artă al RSR.
Tabloul a fost preluat cu o stare de conservare “destul de bună ” însă a necesitat să fie dat la restaurare deoarece prezența cracluri ale stratului pictural și ondularea suportului de pânză.
“Suntem în plin proces de restaurare cu cea mai mare lucrare semnată de către Nicolae Grigorescu, o lucrare de la 1899, intrată în patrimoniul Palatului Culturii la mijlocul anilor 60. De când se află în patrimoniul nostru, această lucrare nu a fost restaurată, ea va fi și piesă centrală în expoziția permanentă “Galeria de Artă Europeană” care va fi inaugurată undeva în jurul datei de 10 mai. Vorbim despre o tema celebra “Car cu boi”, un tablou “cu greutate”, cu siguranță una din comorile Palatului Culturii din Iași”, a declarat Andrei Apreotesei, directorul Palatului Culturii.
Tabloul a fost expus până în anii 2004‑2005, până când Palatul Culturii a intrat într-un amplu proces de renovare și restaurare. Muncă de restaurare este una extrem de minuțioasă, iar cei care se ocupă de asta spun că nu este vorba, sub nici o formă, despre pictură și arta deoarece restauratorii nu reporduc o opera ci fac tot ce le stă în putință pentru că operele vechi să fie redate publicului așa cum autorii acestora le-au creat.
“Este o muncă foarte migloasa însă foarte plăcută. De multe ori, când se termină programul, simt că s-a terminat prea repede. Îmi place să când văd etapele restaurării cum evoluează, cum tabloul începe să arate din ce în ce mai bine… În restaurare, pentru că un tablou să arate bine, trebuie ca noi să îl aducem în starea originală, cum a fost el la început. Încercăm să completăm lacunele astfel încât să nu facem mai mult decât autorul. Noi nu încercăm să creem ceva ci doar să estompăm neregulile”, a declarat Mitruț Peiu, unul dintre angajații Centrului de Restaurare. El lucrează la restaurarea unei opere din secolul 18, cu autor necunoscut, aceasta aflându-se la început într-o stare precară. Cu multă muncă, Mitruț reușește însă să o aducă foarte aproape de starea inițială.