În perioada 25 – 29 noiembrie a.c., în cadrul Centrului de Antrenament și Pregătire de Specialitate (CAPS) s-a desfășurat Stagiul XVII de perfecționare pentru salvarea animalelor din medii ostile, unde au fost instruiți pompieri militari din cadrul ISU Botoșani, Neamț și Suceava, de către instructorii din cadrul CAPS și de către medici și personal specializat din cadrul Facultății de Medicină Veterinară, a Universității Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași, atât la Poligonul de pregătire, cât și la facilitățile din cadrul Facultății de Medicină Veterinară.

Scopul salvării animalelor blocate în medii ostile, este întotdeauna acela de eliberare în mediu lor natural, în sălbăticie, dar să nu uităm că și animalele din gospodăria noastră sau din apropierea gospodăriei pot avea nevoie de ajutor.

Fiecare dintre noi poate ajuta la salvarea și reabilitarea acestora. Să nu uităm că animalele sălbatice native cu status vulnerabil și critic de existență vor fi identificate, tocmai de aceea se dorește crearea de parteneriate de confiscare a animalelor sălbatice ținute ilegal în captivitate și îngrijirii lor, într-un anumit centru, pentru a putea fi reabilitate și ulterior, eliberate în mediul său natural.

Recomandări pentru salvarea animalelor în condiții de siguranță:

Din grajdurile afectate, animalele vor fi salvate pe ușă, dacă construcțiile nu sunt cuprinse în totalitate de flăcări sau prin deschideri practicate în pereții opuși locului incendiului.

Pentru salvarea cailor şi a cornutelor mari, se va folosi personalul care le îngrijește în permanență. Dacă animalele au intrat în panică, pe timpul executării salvării lor, li se vor acoperi capetele cu o prelată sau cu un sac.

Pentru evacuarea cornutelor mici, se va scoate în mod forțat mai întâi berbecul, după care toate celelalte animale vor alerga singure afară.

Pentru salvarea porcilor, aceștia vor fi trași în exterior, unul câte unul, de picioarele de dinapoi.

Păsările şi animalele mici se vor salva folosindu-se coșuri, panere etc.

Toate animalele evacuate trebuie să fie legate sau duse într-un ocol şi supravegheate, pentru a evita reîntoarcerea lor în grajdurile şi încăperile cuprinse de incendiu.

Pentru salvarea animalelor îngropate sub dărâmături se procedează ca la salvarea persoanelor.

Salvarea animalelor căzute în gropi sau canale se face astfel: salvatorii sunt echipați cu două chingi, două corzi, lopată şi târnăcop, coboară în locul unde a căzut animalul, se trec chingile pe sub acesta în regiunea pieptului şi abdomenului, după care leagă capătul fiecărei corzi de câte o chingă; șeful echipei de salvare, ajutat de un salvator sau de alte persoane, amenajează ca taluz (pantă) una din marginile canalului (gropii); se scoate animalul trăgându-se de corzi pe partea taluzului, după ieșirea prealabilă a salvatorilor. Dacă animalul a căzut în picioare se amenajează o rampă până în fundul gropii, după care acesta este forțat să urce rampa, folosindu-se de coarda trecută peste crupă.

Pe timpul inundațiilor, echipele de salvare vor deschide ușile grajdurilor sau cotețelor, pentru a da posibilitatea animalelor să se refugieze din locurile inundate. Dacă apele sunt mari şi se găsesc animale care nu au posibilitatea să atingă uscatul, precum si animale ce nu sunt bune înotătoare, acestea vor fi salvate pe bărci sau plute.

Salvarea animalelor de companie, de către echipele de căutare salvare

Salvările de animale presupun de multe ori salvarea la înălțimi, în copaci sau pe clădiri, acolo de unde micile animale nu mai au curaj să coboare iar oamenii nu au pregătirea și echipamentul necesar pentru o astfel de intervenție.

În ultimii 5 ani de zile, pompierii ieșeni au intervenit la 575 de acțiuni în care au fost salvate peste 6.000 de animale mici/mari și păsări.

Cetățenii apelează numărul unic de urgență 112, din dorința de a salva animalele de companie, evitând astfel accidentele nedorite.

Ne exprimăm profunda recunoștință, pentru suportul oferit în cadrul Stagiului de perfecționare pentru salvarea animalelor din medii ostile, domnilor profesori: Decan Prof univ dr. Mareş Mihai; Prodecan Dr. Ailincăi Luminiţa-Iuliana; Prof Univ. Vulpe Vasile; Conf. Univ. Dr. Mircea Lazăr; Asist. univ. Dr. Paula Maria Paşca; Asist. Univ. Dr. Mihailă Iulian, cât și, tuturor celor care au fost alături în asimilarea de cunoștințe noi pentru salvarea animalelor mari și mici.

Atenție! Numărul unic pentru apeluri de urgență 112 poate fi folosit pentru salvarea vieții și bunurilor materiale când acestea se găsesc într-o situație de urgență.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor, animalelor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

În continuare, pompierii militari rămân pregătiți, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor sau animalelor aflate în dificultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *