Temperaturile un pic mai ridicate înregistrate zilele trecute au dat de furcă proprietarilor de imobile, țurțurii formați punând în pericol cetățenii care se aventurează pe sub streșini.
Proprietarii și administratorii, conștienți de pericol, pe de o parte, dar aflați în imposibilitatea de a interveni, pe de alta, au apelat prin 112 la Dispeceratul comun ISU – SMURD – SAJ Iași, pentru intervenția pompierilor în îndepărtarea țurțurilor periculoși, militarii intervenind cu ajutorul autoplatformei pentru intervenții la înălțime, în timp ce polițiștii locali s-au preocupat de asigurarea zonei, pentru a se evita accidentele.
De asemenea, pot fi aplicate amenzi persoanelor fizice și proprietarilor care nu i-au măsuri pentru îndepărtarea pericolului. Conform art. 12 din Ordonanța nr.21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cetățenii au obligația să: mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc; să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri; să păstreze curățenia pe arterele de circulație, în piețe, târguri și oboare, în parcuri, locuri de joacă pentru copii și în alte locuri publice. De asemenea, conform art. 11 – Asociațiile de proprietari pot prelua, potrivit prevederilor legale, unele dintre obligațiile ce revin cetățenilor, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe, și să răspundă pentru realizarea acestora în fața autorităților administrației publice locale.
ÎN ORICE SITUAŢIE DE URGENŢĂ APELAŢI NUMĂRUL UNIC “112”
Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro