Primarul Mihai Chirica a fost prezent la București miercuri, 20 decembrie 2023, și a convins Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, care funcționează pe lângă Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și care include reprezentanți din mai multe ministere, să avizeze proiectul Sălii Polivalente „Regina Maria” de la Iași. După acest pas Ministerul Dezvoltării va iniția un proiect de Hotărâre care va fi adoptat de Guvern în perioada următoare.

„Contăm așadar pe sprijinul Guvernului României pentru acest proiect, care va fi preluat și finanțat de Compania Națională de Investiții SA. Iată că acest proiect beneficiază de sprijinul real al guvernanților, al președintelui Senatului României și al PNL, domnul Nicolae Ciucă, și al ministrului Dezvoltării, domnul Adrian – Ioan Veștea, cărora le mulțumesc și pe această cale! Este o investiție mare, mai ales în condițiile în care nevoile țării sunt numeroase, dar cred că Statul Român o poate susține și trebuie să o susțină! Am încredere că Guvernul își va onora promisiunea făcută ieșenilor și locuitorilor întregii Regiuni de Nord-Est!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Până în prezent Primăria Municipiului Iași a finalizat și a trimis Companiei Naționale de Investiții SA studiul de fezabilitate al proiectului, proiectul tehnic de execuție (faza DTAC, DTOE, PTh și DDE), Planul Urbanistic Zonal pentru Moara de Vânt – Podgoria Copou, certificatul de urbanism, avizul de mediu, cel de la Autoritatea Aeronautică, autorizația de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași, autorizația de construire și toate celelalte documente prevăzute de lege.

După adoptarea Hotărârii de Guvern privind finanțarea proiectului, urmează organizarea licitației pentru lucrări și începerea acestora.

Noua sală polivalentă va fi construită în zona Moara de Vânt, pe un teren al municipalității de aproape 8 hectare aflat în vecinătatea viitorului Spital Regional de Urgență. Sala, al cărei teren principal va avea dimensiunile de 60 metri x 30 metri, va fi folosită în permanență ca bază de antrenament pentru sportivi (handbal, baschet, volei etc.) și va avea o capacitate de circa 10.000 de locuri. Sala va avea multiple facilități de servire pentru public, spații comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare etc.

Sala Polivalentă are o valoare estimată la 475.928.489,15 lei, inclusiv TVA, circa 96 de milioane de euro.