La solicitarea Parchetului European (EPPO) din Iași (România), ieri au fost efectuate șapte percheziții la domiciliu, în cadrul unei anchete privind o fraudă în valoare de 2 milioane EUR implicând proiecte informatice. Două persoane au fost reținute, inclusiv principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar.

Căutările au fost efectuate în mai multe locuri din România, inclusiv în municipiul București și județele Iași, Vaslui și Ilfov. De asemenea, au fost luate măsuri de investigare în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova.

Este vorba despre o societate care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la 2 milioane EUR (10 953 924 RON), pentru un proiect informatic de dezvoltare a unor soluții software inovatoare („PIST – Platformă inovatoare pentru tranzacții financiare rapide și sigure”). Potrivit anchetei, în perioada 2020-2022, beneficiarul proiectului a prezentat documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu au fost efectiv angajate, obținând astfel în mod nejustificat fonduri de la bugetul UE în valoare de 1 milioane EUR.

Se înțelege că aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au făcut obiectul spălării banilor prin intermediul circuitelor financiare interne și internaționale, utilizând societăți de tip „cutie poștală” înregistrate în Spania și Bulgaria, precum și conturi bancare în Belgia și Lituania. Potrivit probelor, acțiunile societăților înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate cetățenilor moldoveni și cetățenilor din Italia, pentru a preveni eventuale anchete.

Unele persoane anchetate au fost aduse la sediul EPPO din Iași pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți, iar altele vor fi aduse în zilele următoare. Faptele care fac obiectul anchetei ar putea constitui infracțiuni de fraudă agravată a subvențiilor și de spălare de bani.

Pentru a recupera daunele aduse bugetului UE și eventualele cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat două apartamente, cu o valoare cumulată de aproximativ 250 000 EUR, parcele de teren, și a înghețat conturile bancare ale suspecților și ale societăților acestora.

De asemenea, Parchetul European (EPPO) din Iași (România) a adus în prezent acuzații și împotriva a șase persoane fizice și a șase societăți pentru fraudă agravată și spălare de bani, în cadrul unei anchete privind o organizație criminală suspectată care a obținut fonduri UE în valoare de 4 milioane EUR pentru cercetare medicală și informatică.

Cazul se referă la două proiecte de achiziționare de echipamente medicale și informatice și licențe pentru software, finanțate în proporție de până la 70 % de UE. Unul dintre proiecte viza înființarea unui departament de cercetare pentru tratarea bolilor neuromotrice, iar celălalt pentru dezvoltarea de programe informatice inovatoare pentru combaterea traficului ilegal de bunuri.

Conform contractelor de finanțare ale UE, beneficiarii trebuiau să facă dovada plății contribuției lor private, în valoare de 30 % din valoarea fiecărei facturi emise de furnizorii echipamentelor, și abia ulterior au avut dreptul să obțină plata restului de 70 %. Cu toate acestea, potrivit anchetei, suspecții au simulat procedura de acordare a contractelor de achiziție a echipamentelor necesare, pentru a le atribui unei societăți aflate sub controlul lor, care nu avea capacitatea sau resursele necesare pentru a le achiziționa. În plus, se crede că suspecții au utilizat o altă societate aflată sub controlul lor pentru a prezenta facturi cu prețuri semnificativ mai mari (aproximativ de trei ori mai mari decât prețul real). Se susține că, pentru a atesta plata contribuției lor private, suspecții au creat circuite simulate de plată pentru fiecare factură, depozitând numerar în conturile beneficiarilor, transferând plata echipamentului în conturile furnizorului aflat sub controlul lor și retrăgând-o ulterior în numerar în beneficiul propriu.

Membrii grupului sunt, de asemenea, suspectați că au falsificat documente pentru a certifica faptul că echipamentul a fost achiziționat și a funcționat în mod corespunzător. În majoritatea cazurilor, potrivit dovezilor, echipamentele au fost achiziționate la o dată mult mai târzie, după primirea necuvenită a plăților de la autoritatea de management a fondurilor UE.

Potrivit dovezilor, o parte din profiturile ilicite au fost utilizate pentru activități de agrement și deplasări internaționale ale liderului suspectat în mai multe state membre, precum și pentru întreținerea unui iaht de putere. Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE, la începutul acestei anchete, au fost confiscate bunuri imobile ale suspecților, în valoare de 8.5 milioane EUR.

În conformitate cu legislația națională a României, frauda agravată cu subvenții se pedepsește cu închisoare de până la zece ani și până la 10 ani pentru spălarea banilor.

Parchetul European (EPPO) este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta  este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.