Micuța Ilinca, o fetiță de doar trei ani din județul Suceava, a impresionat întreaga comunitate medicală prin curajul și determinarea ei de neimaginat pentru vârsta fragedă. Totul a început atunci când părinții micuței au observat că aceasta nu se simte bine și că prezintă niște simptome neobișnuite. Investigațiile au dezvăluit o tumoare cerebrală de 5 cm, o descoperire care a înspăimântat familia și a căutat speranțe în mâinile neurochirurgilor de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

“În 24 de ore s-a schimbat tot. E crunt. Cred că nici 24 de ore. Totul a pornit de la bronșită, un tratament cu antibiotic. Nimic nu prevestea ceea ce urmează”, a declarat Alexandra Morosanu, mama fetitei.

“O fetiță de trei ani, la fel, s-a prezentat clinicii noastre datorită unui sindrom de hipertensiune intracraniană, adică cefalee, dureri de cap, vărsături. Prin prezența unei leziuni tumorale la nivelul fosei posterioare, s-a făcut o intervenție chirurgicală, de fapt, două operații. În prima fază, am făcut o altă cale de scurgere a lichidului cefalorahidian printr-o procedură endoscopică numită ventriculostomie endoscopică, ceea ce i-a permis salvarea vieții și într-un timp secundar s-a intervenit chirurgical, a doua oră pentru rezecția tumorii. Un caz fericit, o tumoră relativ benignă la care chirurgia este considerată ca și o modalitate de vindecare a acestui copil. Urmează să vedem rezultatul anatomopatologic și în funcție de asta se va stabili în continuare medicația, tratamentul pe care-l va avea de efectuat. Fetița este bine și într-adevăr și acest copil s-a detubat singură după operație, nesuportând sonda de intubație, arătând încă o dată voința de a trăi”, a declarat Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, managerul unitatii medicale.

Ceea ce a uimit pe toți cei prezenți a fost momentul uluitor în care, după intervenția chirurgicală, micuța Ilinca s-a detubat singură. Cu ochii plini de determinare, micuța și-a exprimat dorința de a mânca, dovedind astfel un spirit luptător incredibil pentru vârsta ei.