Anual, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” Iași, peste 150 de nou-născuți aflați în stare critică necesită îngrijire de specialitate in cadrul compartimentului ATI specializat pe Neonatologie.

În cadrul acestui compartiment, fiecare nou-născut aflat în stare critică este îngrijit de către o echipă complexă formată din medici neonatologi, nefrologi, oncologi, gastro-enterologi, infecționiști, neorologi, geneticieni. Practic, un nou-născut critic se află sub tratament și supraveghere permanentă de către echipe formate din 8-10 medici.

Vorbim despre micuții care se nasc cu malformații neonatale grave, cum ar fi Laparoschizis, Gastroschizis, Teratom, Cloacă, Enterocolită ulceronecrotică neonatală, tumori neonatale, sindroame genetice, malformații cardiace, afecțiuni foarte grave ce necesită perioade de spitalizare de la 21 zile până la 8-9 luni.

Compartimentul ATI specializat în Neonatologie este singurul compartiment dedicat exclusiv pacienților nou-născuți critici din toată zona Moldovei și este constituit din 10 paturi dintr-un total de 44 pe care secția ATI le deține în acest moment.

Costurile financiare pentru salvarea vieții celor peste 150 de micuți care trec prin unitatea medicală ieșeană se situează în jurul sumei de 2.000.000 RON, adică 400.000 de euro.