Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și pornografie infantilă.

S-a reținut că, în perioada iunie – august 2022, bănuitul, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla o persoană vătămată minoră, de 17 ani (vârstă fragedă, lipsa mijloacelor materiale de subzistență), ar fi recrutat-o prin inducere în eroare cu privire la intenția de a întemeia o relație de căsătorie (metoda loverboy) și ar fi exploatat-o, prin obligare la practicarea prostituției, inițial, în județul Iași, iar, ulterior, în Belgia.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că, în primăvara anului 2022, bănuitul ar fi determinat o persoana vătămată minoră (de 16 ani la acel moment), să producă și să îi transmită materiale video care o înfățișau în ipostaze sexuale explicite, pe care le-ar fi stocat în telefonul mobil personal și le-ar fi distribuit altor persoane.

La data de 11 octombrie 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a bănuitului.

Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași, cu propunerea de arestare preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.