Marșul Iași Pride 2023 va avea loc mâine, 11 iunie, începând cu orele 16:00 și având ca punct de plecare spațiul public din fața Corpului A al Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Evenimentul este organizat de Asociația Rise OUT în baza dreptului fundamental la liberă întrunire și asociere, pe care comunitatea LGBTQ și-l exercită sub protecția Constituției României și al legislației în vigoare.

„Ne aflăm la a treia ediție a marșului Iași Pride, eveniment care va contribui pe termen lung la dezvoltarea orașului nostru ca oraș european, un oraș în care este recunoscută diversitatea și sunt respectate drepturile omului.”, spun organizatorii.

Marșul Iași Pride a fost aprobat de Comisia de Avizate a adunărilor Publice și de către Primarul Municipiului Iași pe data de 17 februarie 2023, conform dispoziției nr. 741, și va fi organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 60/1991. În baza acestui aviz, Poliția și Jandarmeria Municipiului Iași au fost notificate, s-au întâlnit cu organizatorii și au confirmat că vor asigura protecția participanților la eveniment și vor fi luate toate măsurile necesare pentru desfășurarea marșului în deplină siguranță.

Traseul Marșului Iași Pride este următorul:

  • spațiul public din fața Corpului A al Universității „Al. I. Cuza” – Bulevardul Carol I – Casa de Cultură a Studenților – Bulevardul Independenței – Str. Elena Doamna – Str. Anastasie Panu – Palatul Culturii.

Organizatorii Iași Pride:

„Cum ar fi fost dacă am fi trăit într-o societate în care să fii femeie romă trans nu te-ar fi împiedicat să-ți găsești un loc de muncă, să închiriezi un apartament sau să mergi pe stradă fără frică? Monalisa și Vasilica ar fi fost în continuare alături de noi și ne-ar fi însoțit la Pride.

De obicei, comemorăm persoanele trans pe care le-am pierdut de Ziua Internațională a Comemorării Persoanelor Transgender (Transgender Day of Remembrance, pe 20 noiembrie). Am ales însă să dedicăm această ediție a festivalului Iași Pride Monalisei și Vasilicăi pentru că nu vrem ca pierderea lor să fie în van. Mona și Vasilica erau două femei puternice, s-au luptat toată viața cu discriminarea și cu o societate care vede identitățile lor ca fiind greșite. Această societate nu le-a dat nicio șansă. Noi vrem ca la marș să le cinstim memoria, să mergem pe străzile Iașului așa cum ar fi făcut-o și ele, și să cerem drepturile de care ele nu s-au putut bucura, dar pentru care trebuie să luptăm în continuare.

Pe 11 iunie 2023, pe lângă toate celelalte revendicări pentru comunitatea LGBTQ, ieșim în stradă și pentru a cinsti memoria celor două femei trans din Iași și pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situația precară în care se află persoanele transgender din România.”

Festivalul Iași Pride 2023 este organizat de Asociația Rise OUT, sponsorizat de Accenture, Glamazon Romania și Asociația MozaiQ, cu sprijinul Absorbante pentru toate, Acaju, ARAS, Art200, Asociația CIVICA, Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), Checkpoint ARAS Iași, CUIB, FAR cowork & coffee, Gramma Wines, Asociația Identity Education, Institut français de Roumanie à Iaşi, În Dialog, Asociația Mai Bine, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Q Society, REDU, tranzit. ro/Iași și cu ajutorul partenerilor media Cărturești, NICE! Magazine, Radio Guerrilla și WINK Public Multimedia.