O știre din domeniul medical a creat vâlvă în ultimele zile, prin nedreptatea cu care ar fi fost tratați sindicaliștii Sanitas Iași. Președintele sindicatului menționat a ieșit public cu o declarație cel puțin ciudată prin care anunța că mai multe spitale din Iași ar fi fost executate silit pentru că nu ar fi acordat drepturile salariale angajaților. Este vorba despre sporul de lucru acordat pentru perioada pandemiei Covid‑19, conform Legii 56/2020.
Din motive aparent necunoscute, Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași a lansat o teorie potrivit căreia cinci spitale din Iași ar fi executate silit pentru neplata sporurilor din perioada pandemiei. Doar că în această situație, potrivit informațiilor noastre, se afla doar o unitate medicală, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, asta pentru că reprezentanții unității medicale ar fi contestat o hotărâre judecătorească în acest sens.Declarațiile le puteți asculta aici:
Celelalte patru unități medicale menționate în declarațiile președintelui Iulian Cozianu, adică Spitalul de Copii “Sf. Maria“, Spitalul “Dr. C.I. Parhon”, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul de Neurochirurgie NU sunt, din verificările noastre, executate silit pentru neplata sporurilor respective.
De altfel, Cozianu precizează eronat cum că hotărârile definitive-cu titlu executoriu-ar dată din anul 2021, lăsând să se înțeleagă faptul că unitățile medicale ar fi în urmă cu plățile cu aproximativ 4 ani și că doar intervenția “salvatoare” a celor de la Sanitas ar fi pus spitalele la plată. Ceea ce este complet fals deoarece hotărârea judecătorească definitivă, prin care li se acordă drepturile salariale respective salariaților, este din 2023.
Surse neoficiale din cadrul unităților medicale menționate au declarat, în unanimitate, că nu a existat nici un fel de executare silită pentru a plăti sporurile respective și imediat după comunicarea hotărârii judecătorești definitive din anul 2023, au început să facă plățile conform legislației în vigoare. S-a precizat, de altfel, faptul că întârzierea acestor plăti, ar fi produs și mai multe neplăceri atât angajaților cât și contabililor. Astfel, unitățile medicale au vrut să evite eventualele executări silite și costurile suplimentare care ar fi putut să apară.
Cu toate acestea, președintele Sanitas Iași a continuat cu o serie de neconcordanțe care ar putea fi menite să atragă cât mai mult personal medical în cadrul sindicatului.
Astfel, o altă dezinformare pe care Iulian Cozianu a lansat-o este legată de reglementările legale privind modalitatea prin care se fac aceste plăti. Președintele Sanitas declară ca plățile drepturilor salariale ar fi afectate de către Ordonanță Trenuleț însă adevărul este total altul și poate că nu ar fi rău că Iulian Cozianu să se informeze mai bine cu privire la modul în care sunt eșalonate aceste plăti. Din informațiile pe care le deținem, cele patru spitale (Spitalul de Copii “Sf. Maria“, Spitalul “Dr. C.I. Parhon”, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul de Neurochirurgie), efectuează aceste plăti începând cu dată la care s-a emis hotărârea judecătorească definitivă, în 2023, potrivit art. 39 din OUG nr. 114 din 28 decembrie 2018, care stipulează următoarele:
În concluzie, modul în care se acordă drepturile salariale aferente pandemiei Covid‑19 NU are nici o legătură cu Ordonanță Trenuleț, NU există executări judecătorești, ca atare cele patru unități medicale menționate respectă întru totul legislația în vigoare, efectuând plățile potrivit reglementărilor.
De ce a făcut, totuși, Iulian Cozianu aceste declarații? Poate pentru că, în acest moment, sindicatul Sanitas trece prin momente dificile, pierzând o mare parte din membri care s-au reorientat spre alte sindicate medicale.
Sursa: EuroAvocatura.ro, Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani , Publicare la data de 19 Aug 2021, Coordonator avocat Marius-Catalin Predut, titular MCP Cabinet avocati.