În sezonul cald, pe lângă patologia determinată de pișcătură de insecte (căpușă, păianjen, țânțari, purici etc), insecte care pot transmite boli grave infecto-contagioase, o altă patologie importanță în această perioadă este reprezentată de Enterocolita acută.

Aceasta reprezintă inflamația mucoaselor intestinului subțire și a colonolui cauzată de agenți infecțioși bacterieni, virali, paraziți sau fungici. Acești agenți patogeni ajung în lumenul digestiv prin ingestia alimentelor infectate sau prin transmitere interumană.

Diareea moderată sau severă reprezintă principala manifestare la care se adăugă inapetență, senzația de greață, durerile abdominale și astenia fizică.

Evoluția în general este autolimitată, formele severe de boala fiind caracteristice vârstelor extreme (sugari și vârstnici), la care boala poate evolua sindrom de deshidratare acută severă și dezechilibre hidro-electrolitice.

În Spitalul de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași au fost internați în anul 2022- 458 de pacienți cu diagnosticul de enterocolita acută, dintre care 59, 49% femei și 40,52% bărbați.

sursa: Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași