Consilierii județeni PSD nu au participat astăzi la votul prin care plenul Consiliului Județean a aprobat demararea procedurilor de contractare a unui împrumut pentru a acoperi cheltuielile neeligibile înregistrate în cadrul proiectului Axa Iași – Suceava, cel mai mare eșec al conducerii peneliste.

Suma necesară pentru finalizarea activităţilor proiectului este de 165.5 milioane de lei, iar suma inclusă de actualul executiv în bugetul acestui an a fost de 117.8 milioane de lei pentru proiect, necesarul rămas de finanţat este de 47.7 milioane de lei. Întârzierile prelungite și calitatea proastă a lucrărilor au condus la costuri suplimentare care vor fi decontate din buzunarele ieșenilor în următorii 10 ani.

„Incompetența și lipsa de profesionalism a penelistului Costel Alexe este plătită scump de ieșeni: 47,7 milioane de lei și grad de îndatorare pentru următorii 10 ani. Din păcate, implementarea acestui proiect s-a transformat într-un un fiasco. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit deja de mai multe ori, iar porțiuni din drum s-au surpat imediat după recepția parțială. Să nu uităm că acest proiect era deja în implementare când a preluat mandatul Alexe. Este o investiție așteptată de foarte mulți ieșeni. Ei nu au nicio vină că administrația penelistă nu reușește să ducă la bun sfârșit o astfel de investiție începută încă din anul 2019” a declarat Bogdan Cojocaru, președintele interimar al PSD Iași.

La rândul său, liderul grupului consilierilor județeni social-democrați a criticat modul în care administrația penelistă gestionează implementarea acestei investiții atât din punct de vedere tehnic, cât mai ales al comportamentului celor aflați la conducere.

„Modul sfidător și arogant de comportament al penelistului Costel Alexe ne-a determinat să ieșim din sală la votul pe acest proiect de hotărâre. Nu este posibil ca atunci când opoziția expunde o serie de critici argumentate să se închidă microfoanele, iar președintele Costel Alexe să se comporte ca un baron aflat pe moșia de la Victoria” a punctat Cristian Stanciu, liderul de grup al consilierilor județeni social-democrați.

Aproximativ 500 de milioane de lei, echivalentul a 100 de milioane de euro, este investiția în drumul alternativ Iași – Suceava, finanțat în mare parte cu fonduri europene nerambursabile.

Departamentul de comunicare PSD Iași