La Iași, se va desfășura, între 3 și 9 iunie 2024, cea de-a patra ediție a Festivalului „Dans, Artă, Multidisciplinaritate” – D.A.M. 4, organizat de Facultatea de Teatru, Programul de Studii Coregrafie, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

Cea de-a patra ediție a D.A.M. va cuprinde foarte multe evenimente. Sunt programate spectacole ale coregrafilor ieșeni de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, dar și ale celor de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Reprezentațiile vor avea loc în Grădina Palas, la Sala Unirii – Cinema Victoria, la Sala Uzina cu Teatru, de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, la Baia Turcească și la Casa Pogor și vor fi urmate de dezbateri moderate de prof. univ. dr. Călin Ciobotari. Aceste discuții îl vor avea ca invitat pe Armando Rotondi, profesor la Departamentul de Teatru, de la „Institute of the Arts” din Barcelona, Spania. Armando Rotondi este, în același timp, scriitor și jurnalist. De asemenea, în cadrul D.A.M. 4, se vor desfășura workshop-uri și conferințe pe tema dansului contemporan.

Deschiderea va avea loc luni, 3 iunie, când sunt programate două reprezentații. De la ora 17,30, la Sala Unirii – Cinema Victoria, va avea loc spectacolul „Peer Gynt”, într-o viziune coregrafică nouă care îi aparține lui Cristi Preda, solist al Operei Naționale Române din Iași, pe muzica lui Edvard Grieg. Din distribuție fac parte douăzeci de balerini ai Operei ieșene și de la Universitatea de Arte. Soliști: Cristi Preda, Elvis Gache, Monica Ailiesei, Viviana Olaru, Sabina Hultoană, Maria Cotorobai.

La ora 20,30, în Grădina Palas, va începe reprezentația invitaților speciali ai acestei ediții, dansatorii Companiei „Ballet Preljocaj” din Franța. Spectacolul „Paysage Apres la Bataille” prezintă lupta dintre două viziuni asupra creației, cea a scriitorului Joseph Conrad și cea a pictorului Marcel Duchamp. Coregrafia îi aparține lui Angelin Preljocaj, pe muzica compusă de Goran Vejvoda și Adrien Chalgard.

Proiectul este susținut printr-un grant al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, intitulat „ArtCenters – Baze de practică artistică multidisciplinară ale UNAGE Iași” (CNFIS-FDI-2024-F-0107).

Parteneri: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Ateneul Național din Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași – Casa Pogor, Casa Muzeelor, Primăria Municipiului Iași, Institutul Francez din Iași, Palas Iași, Wink Public Multimedia.