Între 24 august și 4 septembrie 2023 la Iași va avea loc Campionatul Mondial de Esports în cadrul Digital Throne, eveniment care lansează la nivel internațional strategia Iașului de a deveni o capitală globală a sportului digital, artei, educației și divertismentului. Campionatul Mondial de Esports va fi o competiție de amploare în cadrul căreia peste 700 de jucători din peste 120 de țări vor concura pentru premii totale de 500.000 de euro.

Sunt iubitor și practicant de sport, ca primar promovez în special sportul de masă, dar sunt deschis la schimbare și la alte forme de sport. Sunt onorat că sunt atât de mulți oameni din domeniile digital și esports prezenți astăzi la Iași, ceea ce confirmă că viziunea noastră de a ne axa pe zona digital, gaming și esports este una corectă.

Un eveniment de o asemenea amploare nu va fi ușor de organizat, mai ales că ediția din 2023 este prima demarată și organizată de o municipalitate. Astfel, suntem prima Primărie care demarează și se implică în organizarea unui asemenea proiect!

Ne așteptăm ca Iașul să aibă o vizibilitate importantă la nivel internațional, iar industria ospitalității și întreaga comunitate să aibă de câștigat. Ca de obicei, ne vom strădui să fim gazde bune, astfel încât toți cei care vor veni sau vor afla despre Iași să vorbească despre noi ca despre o adevărată capitală.

Mulțumesc încă o dată tuturor partenerilor, în special Federației Internaționale de Esports, dar și Guvernului României, precum și sponsorilor, și doresc succes tuturor participanților!”, a declarat primarul Mihai Chirica în cadrul unei conferințe de presă organizate marți, 25 aprilie 2023, și în cadrul căreia au fost oferite detalii despre organizarea Campionatului Mondial de Esports de la Iași.

Totodată, în cadrul evenimentului, primarul Mihai Chirica și ministrul Sebastian Burduja au semnat un protocol de colaborare între Primăria Municipiului Iași și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în vederea organizării Campionatului Mondial de Esports de la Iași.

Iașul este exemplu de viziune, de vector de dezvoltare pentru o întreagă regiune și este un exemplu de asumare. Nu sunt multe comunități în România care să își fi asumat organizarea unui asemenea eveniment, iar ieșenii și autoritățile locale merită tot respectul românilor. Cred că ceea ce experimentează Iașul de câțiva ani de zile reprezintă un exemplu pentru România. Iașul, Clujul, câteva alte orașe din România au crescut economic în ultimul deceniu mai mult decât Singapore în perioada de boom. Dacă Iașul este capitala Moldovei, pot spune că este și capitala României digitale și capitala României viitorului prin asumarea organizării acestui Campionat de Esports”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Mă bucur foarte tare că putem să arătăm lumii că Iașul va fi capitala Esports organizând acest mega eveniment. Deja avem peste 2 milioane de oameni care au început să se califice pentru acest eveniment în stagiul competițiilor naționale. Săptămâna viitoare începem calificările continentale. Mă bucur să vă spun că avem deja 109 țări calificate la acest eveniment cu care vom doborî toate recordurile”, a punctat Vlad Marinescu, președintele Federației Internaționale de Esports.

Iașul va găzdui în acest an, pe lângă cel mai mare campionat de esports organizat vreodată în România, și două summituri importante despre domeniul sporturilor electronice: summitul românesc, care va avea loc în luna iunie, și cel european, organizat de European Esports Federation, care se va desfășura spre sfârșitul anului. De asemenea, în cadrul conferinței au fost comunicate intenția administrației Iași și discuțiile avansate cu Federația Europeană de Esports de a muta sediul federației la Iași, începând din 2024.

Viziunea noastră despre Iași ca oraș digital și centru de esports și gaming se conturează din ce în ce mai bine. Ar fi pentru prima dată când România găzduiește o competiție de o asemenea amploare. Și organizăm prima ediție a Digital Throne, care curpinde Campionatul Mondial de Esports, pe care dorim să-l dezvoltăm pe mai multi ani”, a declarat și Daniel Juravle, viceprimar al Municipiului Iași.

Despre competiție

Înscrierile pentru echipele și jucătorii care vor să reprezinte România la Campionat încep de astzi, 25 aprilie si se fac accesând site-ul www.digitalthroneiasi.com. Perioada de desfășurare a calificărilor naționale se desfășoară după următorul program: PUBG Mobile (5 – 14 mai), Counter Strike:Global Offensive (5 – 14 mai), Mobile Legends: Bang Bang (5 – 14 mai), eFootbal (5 – 14 mai), Tekken 7 (5 – 14 mai). Datorită statutului României de țară gazdă organizatoare a Campionatului, câștigătorii români ai calificărilor naționale vor juca direct la turneul final de la Iași.

Premiile competițiilor de CS:GO, Dota 2 si Mobile Legends: Bang Bang sunt în valoare de 100.000 de dolari pentru fiecare joc, dupa cum urmează: locul 1 – 50.000 dolari, urmat de locul 2 în valoare de 30.000 dolari si locul 3, de 20.000 de dolari.

Pentru competiția de PUBG Mobile valoarea totală a premiilor este de 80.000 de dolari, echipa câștigătoare obținând 40.000 dolari, iar echipele de pe locurile 2 și 3, 24.000 dolari, respectiv 16.000 dolari.

80.000 de dolari este valoarea premiilor de la competiția feminină de CS:GO, unul dintre cele mai mari prize pools oferite în cadrul unei competiții de esports dedicate femeilor.

Competițiile de eFootbal și Tekken 7 oferă la rândul lor premii în valoare totală de câte 40.000 de dolari.

Echipele care vor reprezenta România în cadrul competițiilor de Dota 2 și CS:GO Female sunt deja formate în jurul a unora din cei mai valoroși jucători români de esports la aceste jocuri. Echipa ce va reprezenta România la competitia de Dota 2 este condusă de către Omar “w33” Aliwi, jucator nascut si crescut în România, finalist al celei mai mari competitii de esports din lume, The International. Reprezentativa României de Dota 2, condusă de Omar Aliwi, este compusă din Angel “Flash” Niamtu, Daniel “kaan” Heisu, Radu Ionuț “bnc” Mușat și Mihai “Cancel” Antonio. Cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume la ora actuală, românca Ana Dumbravă, va fi capitana reprezentativei feminine de CS:GO a României, compusă din Lavinia “Icy” Banica, Melissa “meli” Aylin, Ramona “ratons“ Dodu și Emilia “Emmy” Gratie.

Despre Digital Throne

Digital Throne este un festival de 10 zile (24 august – 4 septembrie), care lansează, la nivel internațional strategia Iașului de a deveni o capitală globală a sportului digital, artei, educației și divertismentului.

Ca parte a Digital Throne, Iasi2023 găzduiește cea de-a 15-a ediție a Campionatelor Mondiale de Esports.

Peste 700 de jucători din peste 120 de țări vor concura pentru trofeul competiției într-un oraș care radiază o cultură unică și o istorie bogată.

Evenimentul Digital Throne are ca punct central Palatului Culturii din Iași, cu trei scene dedicate competitiilor esports, o scenă principală pentru concerte și o zonă dedicată proiecțiilor video mapping.

În cursul lunii mai vor fi dezvăluite primele nume mari de artiști internaționali și naționali care vor urca pe scena Digital Throne.

De asemenea, Digital Throne va aduce la Iași Comic Con, eveniment dedicat fanilor benzilor desenate, animațiilor, jocurilor video, și serialelor TV. La Comic Con vor fi prezenți artiști și actori cunoscuți din filme si pop culture.

Zona de food va aduce la festival bucătăriile specifice țărilor participante la eveniment. Vizitatorii vor găsi o selecție deosebită de preparate din țări precum Mongolia, Sudan sau Peru, rar întâlnite în meniurile restaurantelor de la noi din țară, dar și vendori cu cea mai bună selecție de street food internațional: indian, american, chinezesc, vietnamez, italian, spaniol, sârbesc și românesc și multe altele.

Cele 12 zile de festival vin cu o mulțime de suprize în materie de entertainment. Cei prezenți vor avea parte de o nenumărate activități. Pe lângă scenele principale, acolo unde se vor desfășura concertele și competițiile de esports, publicul va putea lua parte la conferințe și talk-uri cu experți din industria esports și cea dezvoltatoare de jocuri video, workshop-uri, sesiuni de meet & greet cu jucători pro și întâlniri supriză cu artiștii prezenți la Comic Con.

Despre IESF

IESF este organismul care reprezintă World Esports. Fondată în 2008 de nouă state membre, IESF este în prezent compusă din 130 de federații de pe cinci continente. IESF reunește toți stakeholderii din esports pentru a realiza un ecosistem pentru dezvoltarea la nivel mondial a unei industrii de gaming sustenabile și responsabile. Campionatul IESF WE este cel mai mare show multi-sport de sporturi electronice din lume. De asemenea, IESF organizează anual World Esports Summit, eveniment care sprijină cel mai înalt standard de conducere a esports la nivel mondial.