Situație șocantă la Măcărești, comuna Prisăcani, acolo unde funcționează încă un soi de azil clandestin în care sunt “îngrijite” mai multe persoane. Este vorba despre o locuință în care sunt îngrămădiți, în doar 6 camere, 28 de așa-ziși rezidenți, persoane vârstnice în principal. Inspectorii au făcut verificări în urma unui ordin de prefect.

Se pare că la adresa respectivă, nu figurează nici o societate sau PFA. Persoanele aflate în respectivă locație au încheiate contracte persoană fizică iar “serviciile” sunt asigurate de doar 2 persoane. Inspectorii au găsit dezastru în locația respectivă și spun că, în mod normal, un astfel de loc nu ar fi putut primi niciodată licență de funcționare. Cu toate că de circa 6 ani se cunoștea situația în fapt, se pare că din punct de vedere legal, este foarte dificil de inchis un asemenea “centru”. Asta pentru că sunt 17 persoane care au domiciliul acolo, printre care și cei doi “îngrijitori” orecum și alte 13 persoane care sunt luate în chirie și care ar fi declarat, la verificări, că nu plătesc nimic. Vorbim, în acest caz, de oameni bătrâni, cu diferite afecțiuni, posibil psihice.

“Din punct de vedere al Protecției Consumatorilor, am găsit spații neigienizate, lipsa de curățenie pe hol, în baie. De menționat este că totul este pe persoană fizică, din acest motiv noi am realizat acel raport și l-am înaintat organelor abilitate, Poliția și din câte am înțeles, este un dosar și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni. Din punctul nostru de vedere, dacă era o persoană juridică, acel spațiu nu mai funcționa, îi oprea prestările de servicii. Nu suntem noi cei care eliberăm licență, dar din punctul nostru de vedere, nu ar fi putut să o obțină niciodată! “, a declarat Florin Onofrei, comisar șef în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași.

Imaginile video vorbesc de la sine. Sursa: OPC Iași.

De menționat este faptul că primarul comunei Prisăcani, Ghiorghe Stanciu, avea cunoștință despre situația în care se află respectivii “beneficiari”, mai mult, acesta a fost surprins în fotografii alături de ei, cu cadouri, în luna martie.

Locația din Măcărești, comuna Prisăcani este doar una din cele peste 70 de centre rezidențiale verificate de către echipele mixte. Inspectorii aplicat peste 170 de avertismente și cel puțin 30 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de peste 220 de mii de lei.