Zâmbetul de pe chipul “copiilor” cu sindrom Down a pierit odată cu evacuarea acestora din clădirea “Cicoarea”, acolo unde, timp de 23 de ani, aceștia se întâlneau în cadrul ONG‑ului “Renașterea Speranței”.

Istoria acestei asociații este una aparte, mai ales că vorbim despre niște “copii” speciali care au găsit acolo bucurie, un loc de întâlnire care să le permită să iasă din cotidian, un loc în care au legat prietenii, un loc în care aproape un sfert de veac s‑au simțit utili societății.

“Renașterea Speranței” a luat ființă în 2001 iar la momentul în care își căutau un sediu, singura soluție a fost o clădire dărăpănată în care, la momentul respectiv, existau doar pereții. Clădirea aparține Școlii Gimnaziale “Titu Maiorescu” iar anul acesta, reprezentanții asociației au fost anunțați că trebuie să elibereze clădirea.

“La sfârșitul lunii februarie, ne‑au anunțat că trebuie să părăsim spațiul din strada Cicoarei, nu îl mai închiriază, deoarece are nevoie de el! Iată că după 23 de ani de cind funcționăm acolo, timp în care noi am atras fonduri, majoritatea din Anglia, Suedia, Olanda, ca să aducem gaz metan pe stradă, apă, fosa septică, geamuri termopan, renovare, de fapt, reconstrucție magazie, ca cea veche era o dărăpănătură, gard, toalete în interior, timp în care am plătit și chirie, a trebuit să începem să căutăm unde să ne mutăm”, a povestit Mioara Iordache de la “Renașterea Speranței”.

Președintele Consiliului Județean dar și alți politicieni nu au ratat nici o ocazie de a apărea în mediul online alături de acești copii însă nu le‑au oferit nici un sprijin!

Copiii, care între timp au devenit adulți, nu au avut nici un fel de sprijin financiar de la autorități din 2001 până în prezent însă au fost folosiți din plin pentru imagine, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe fiind unul dintre oamenii politici ce posta în mod regulat fotografii cu tinerii respectivi, mai ales că aceștia au participat des la concursuri internaționale de unde s‑au întors cu premii. Au fost felicitați însă au rămas cu felicitările pentru că, deși li s‑a promis că li se va pune la dispoziție un alt spațiu, până ieri, chiar de Ziua Internațională a Copilului, au avut termen să părăsească sediul “Cicoarea”.

Părinții “copiilor” speciali au fost sfătuiți să își cumpere singuri un sediu, spunându‑le că “nu sunt profitabili”!

“Am creat condiții ca să putem oferi un timp și activități de calitate copiilor care au venit la activitățile organizate de asociația noastră, unii chiar de la început, din 2000, alții pe parcurs, iar între timp au devenit adulți. Am primit o mulțime de promisiuni de genul – “și mâine pot să vă dau un spațiu de 50 de mp” sau “nimeni nu va rămâne pe drumuri”, de la directori, politicieni pe 21 martie cind a fost Ziua Mondială a Sindromului Down. Când s‑a ajuns în audiențe, gata, nu s‑a mai rezolvat nimic, încă s‑au mai dat și sfaturi – “poate pun părinții mână de la mină și cumpărați un spațiu”. Sunt multe familii monoparentale care trăiesc din salariul de asistent personal de 2000 de lei! Și am mai aflat că “nu suntem profitabili”! Deci în ochii unora muncă noastră de 23 de ani nu aduce nici un profit comunității”, a mai declarat Mioara Iordache.

De‑a lungul celor 23 de ani, tinerii minunați de la “Renașterea Speranței” au creat mărțișoare și le‑au vândut, au participat la tot felul de concursuri, au legat prietenii și au simțit că fac parte din societate însă sprijin financiar au primit din străinătate, pentru că de la nivel de autorități locale, nu au primit nimic.

Pe 1 iunie toți cei de la “Renașterea Speranței” au sărbătorit‑o pe Oana, un “copil” frumos de 38 de ani care în mod normal zâmbește larg și îi bucură pe cei din jur cu pofta ei de viață. Ieri, însă, fețele tuturor au exprimat tot ceea ce simțeau: tristețe și neputință pentru că nu mai au unde să își continue activitățile.

Oficial, clădirea va fi folosită de catre Școala Gimnazială “Titu Maiorescu”, neoficial insă, beneficiar va fi un prosper om de afaceri din domeniul medical.

În ceea ce privește clădirea “Cicoarea”, au fost informați oficial ca aceasta va fi folosită de către proprietarul de drept, respectiv Școala Gimnazială “Titu Maiorescu” însă, pe surse, planul ar fi ca de pe urmă evacuării tinerilor cu sindrom Down va beneficia de fapt un cunoscut om de afaceri din domeniul medical.

Redacția 24iași a solicitat un punct de vedere de la reprezentanții Consiliului Județean, dar și de la Inspectoratul Școlar Iași iar până la publicarea acestui articol, nu a primit un răspuns.