La începutul lunii iunie, mai multe acte de identitate dar și carduri de sănătate au fost găsite în interiorul containerelor de la Spitalul Mobil Lețcani de către o persoană publică, însoțită de polițiști. De atunci, nu se știe nimic despre identitatea posesorilor actelor respective iar autoritățile pasează “pisica moartă” de la unele la altele, refuzând să explice ce s-a întâmplat cu persoanele care dețineau actele respective și de ce aceste acte se aflau acolo cu toate că spitalul este in conservare de 2 ani. O investigație 24iasi care a durat o lună și jumătate pentru că autoritățile au băgat capul în nisip precum struțul și au refuzat să ofere răspunsuri!
Pentru a evita orice asociere a acestui subiect cu lumea politică, vom alege să nu menționăm numele persoanei publice care a pătruns în incinta Spitalului Mobil și o să o numim D. Așadar, la începutul lunii iunie a acestui an, D., împreună cu câteva persoane din anturaj (cameraman, fotograf), au intrat în curtea Spitalului Mobil aflat în conservare de mai bine de 2 ani de zile sub administrația Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași. A fost anunțată poliția iar un echipaj s-a deplasat la fața locului. D. a deschis ușile mai multor containere iar în interior a găsit, printre altele, mai multe cărți de identitate precum și câteva carduri de sănătate. Într-un live postat la momentul respectiv, D. a menționat doar numele posesorilor și localitatea de domiciliu, pentru a respecta GDPR. Majoritatea erau vârstnici.
În luna august, deci după mai bine de 2 luni de la incident, am trimis către IPJ Iași o adresă solicitând informații cu privire la această situație, interesându-ne în mod special dacă posesorii documentelor au fost identificați și ce s-a întâmplat cu ei (dacă sunt decedați sau în viață). Ni s-a explicat atunci că se verifică faptul că cineva a pătruns ilicit în incinta spitalului, dar nimic despre posesorii documentelor iar între timp, în răspunsul oficial se arată că solicitarea noastră a fost înregistrată că petiție care se va soluționa conform legii. Cu alte cuvinte, de la începutul lunii iunie și până la final de august, IPJ Iași nu a considerat necesar să verifice ce s-a întâmplat cu persoanele respective, dacă sunt în viață ori, dacă au decedat, cum au fost eliberate certificatele de deces în lipsa actelor de identitate. Totul a fost înregistrat abia când reporterii 24iasi s-au interesat de subiect. Acesta a fost abia începutul ping-pong-ului pe care instituțiile statului l-a făcut cu reporterii 24iasi!
Nemulțumiți de modul în care s-a comunicat, adică 0 informații, am trimis adrese oficiale la Secretariatul General Al Guvernului României dar și la Ministerul Sănătații. De la Secretariatul General al Guvernului am primit un răspuns la fel de ambiguu: solicitarea noastră a fost direcționată către Prefectura Iași precum și către IPJ Iași. Ministerul Sănătății ne-a direcționat către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași, instituția care administrează, din 2022 până în prezent, Spitalul Mobil. Doar că ISU Iași administrează exteriorul spitalului, în speță containerele, ni s-a comunicat oficial. Ceea ce este perfect adevărat, ISU Iași fiind de altfel singura instituție care ne-a răspuns prompt la solicitările legate de acest caz.
După ce Secretariatul General al Guvernului a delegat IPJ Iași să ne răspundă, în răspunsul transmis redacției 24iasi, IPJ Iași precizează de această dată că a deschis un dosar penal pentru pătrundere in mod fraudulos a unei persoane în incinta unei instituții publice, înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, nefiind precizat numărul dosarului sau data la care acesta a fost deschis. Cel mai probabil după ce reporterii 24iasi au început să se intereseze de subiect.
De la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași ni s-a transmis că dosarul respectiv ce o vizează pe D., persoană cu calitate de senator, a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, conform legistatiei.
În timp ce așteptam răspunsul Parchetului de pe lângă ICCJ, ne-am adresat Consiliului Judeten Iași, Serviciului de Evidență a Persoanelor Iași precum și Stării Civile Iași. Ultimele două instituții nu ne-au răspuns conform legii 544/2001, în timp ce Consiliul Județean Iași (i-am avertizat în solicitare că am trimis deja solicitări către toate celelalte instituții ale statului, ca să nu riscăm să ne trimită iarăși după cai verzi pe pereți), așa cum ne așteptam, ne-a redirecționat solicitarea către…A.D.I. Euronest, firma care s-a ocupat de achiziționarea și montarea containerelor de la Spitalul Mobil. Fără nici o legătură cu subiectul, deoarece Euronest și-a încheiat treaba odată ce spitalul a devenit funcțional, în toamna anului 2019. E ca și cum al treilea proprietar al unui autoturism întreabă un muncitor din fabrică de autoturisme de ce i-a sărit vopseaua după 5 ani…Noaptea minții, ca la noi la nimeni!
Mai departe, A.D.I. Euronest a trimis adrese la ISU Iași și Spitalul de Boli Infecțioase, asta pentru că nu mai rămăsese nici o altă instutitie la care ar fi putut să se adreseze și să nu o fi făcut reporterii 24iasi mai înainte. Așa cum am precizat deja, ISU Iași administrează doar containerele (exterior), fără legătură cu ceea ce se afla în interior iar Spitalul de Boli Infecțioase nu mai are absolut nici o legătură cu Spitalul Mobil de mai bine de 2 ani, acesta fiind în conservare. De altfel, Spitalul de Boli Infecțioase Iași a fost un simplu furnizor de servicii medicale pentru pacienții îngrijiți acolo în vremea pandemiei, asigurând personal, medicamente și echipamente medicale, aflându-se sub coordonarea Consiliului Județean Iași.
Între timp, am primit și răspunsul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unul de-a dreptul șocant: nu a ajuns la această instituție nici un dosar pe acest subiect! Asadar, nici măcar dosarul penal intocmit pentru pătrunderea in mod fraudulos a unei persoane în incinta unei instituții publice nu este de găsit!
La momentul publicării acestui material, sunt aproape 4 luni de zile scurse de la găsirea actelor respective fără ca deținătorii acestora să fie identificați. În scris, nu ni s-a comunicat nimic legat de ce s-a întâmplat cu aceste persoane ceea ce ridică multe semne de întrebare: dacă sunt în viață, de ce nu le-au fost predate actele? Dacă au decedat, atunci e și mai grav, pe ce baza au fost eliberate actele de deces, fără prezența actelor de identitate, aflate în contaienerele Spitalului Mobil? Este clar că ni s-au ascuns voit informațiile!
Totuși, se pare că există o comisie care se întrunește pentru a efectua verificări periodice la Spitalul Mobil. Presa locală (zdi.ro) precizează într-un reportaj publicat recent faptul că “cele mai multe containere sunt deschise o dată pe an, se face inventarul interiorului și ușile se sigilează la loc. Ultima inspecție de acest fel a fost în aprilie”. Cu alte cuvinte, de la intrarea în conservare a Spitalului Mobil de la Lețcani, au fost efectuate cel puțin două astfel de inventarieri de către această comisie, formată din reprezentanți din justiție, din domeniul medical etc. Nu am reușit să aflăm cine decide componența acestei comisii dar întrebarea este alta: cum a reușit această comisie să nu găsească acele acte de identitate până la “pătrunderea in mod fraudulos” din luna iunie, având în vedere cele precizate în Ziarul de Iași respectiv că ultima verificare ar fi fost efectuată în luna aprilie a acestui an??? Este clar modul in care și-a facut treaba comisia…Este și mai clar că membrii ei sunt plătiți degeaba!
In altă ordine de idei, legal, indiferent de adresa de domiciliu din buletin, decesele persoanelor aflate în cadrul Spitalul Mobil au fost înregistrate la Starea Civilă din Primăria Lețcani. Astfel, am întrebat și acolo dacă vreodată au fost eliberate certificate de deces fără a fi prezentate actele de identitate. Nu am precizat exact speța, pentru a nu risca să fim iar trimiși de la Anna la Caiafa. Am primit un răspuns in care legea era citată, de parcă nu o puteam găsi și noi la un simplu search pe Google. Dar la ce să ne așteptăm…atât se poate!
În concluzie, a durat o lună și jumătate pentru ca instituțiile statului să ne demonstreze, dacă mai era nevoie, câtă incompetență și dezinteres există, indiferent de nivelul la care ne raportăm! Chiar nu s-a găsit nici un angajat care să își facă cât de cât treaba și să verifice totuși cum s-a ajuns ca buletinele respective să se afle acolo? Unde sunt posesorii lor, ce s-a întâmplat cu ei? Vorbim de cetățeni români, care aveau o vârstă onorabilă, care au muncit zeci de ani și care au adus contribuții la bugetul de stat!
Ce s-a întâmplat cu documentele descoperite într-un mod așa-zis “ilicit” în containerele de la Lețcani probabil că nu vom afla cu adevărat vreodată, ne așteptăm însă la numeroase “drepturi la replică“, pe care le vom publica conform legii, prin care reprezentanții instituțiilor abilitate dar incompetente se vor spăla pe mâini față de șefi, cum că și-au terminat treaba, iar între timp, aproape toți cei din conducerea instituțiilor menționate în acest reportaj, pe care (îndrăznim să spunem) că îi plătește statul degeaba, vor pleca acasă după terminarea programului și vor pune liniștiți capul pe pernă știind prea bine că nimeni nu le poate face nimic.
Nota redacției:
Dacă printre cititorii noștri, sunt aparținători, rude sau simple cunoștințe care dețin orice fel de informații pe acest subiect, îi rugăm să ne contacteze!