Ședință de consiliu local cu mare scandal ieri la Lețcani în urmavalurilor” produse de materialul publicat de către redacția 24iași (“Terenurile comunei Lețcani, împărțite după bunul plac al primarului Stelian Turcu: 20.000 mp făcute cadou Consiliului Județean“). Proiectul de hotărâre nr. 66/2024 care prevedea transmiterea, din domeniul public al Comunei Lețcani către domeniul public al Județului Iași a unui teren de 20.000 mp, NU a trecut de votul consilierilor locali.

Ca dovadă unii încă mai au coloană vertebrală, proiectul primarului Stelian Turcu prin care a încercat cedeze Consiliului Județean Iași 2 hectare de teren aflate sub Parcul Agroindustrial Lețcani (acolo unde se află Spitalul Mobil) nu a trecut de plenul Consiliului Local, neîntrunind numărul necesar de voturi. Tertipurile încercate nu și-au atins scopul, iar aici vorbim de obiceiul liberalilor de a-și trimite reprezentanții la ședințele de CL din comunele în care au interes ca anumite proiecte treacă. Așa s-a întâmplat și la ședința de ieri, 25 iulie 2024, la care au participat doi reprezentanți ai Consiliului Județean, unul dintre aceștia fiind Iogen Gânju de la Patrimoniu, nimeni altul decât vestitul director care a candidat la un concurs organizat chiar de domnia sa dar pe care a reușit să-l piardă (detalii aici: Un director din CJ Iași și-a organizat un concurs pentru altă funcție de șef și l-a picat).

Așa cum era de așteptat, s-a lăsat cu scandal deoarece consilierii din opoziție nu s-au lăsat păcăliți de promisiuni deșarte. Încă de la primele “acorduri” referitoare la trecerea terenului respectiv la Consiliul Județean a apărut o bănuială cum ar exista un interes ascuns sub intenția de a valorifica acel teren.

Bănuiala a devenit o certitudine în momentul în care s-a aflat cine ar fi trebuit preia acel teren printr-o licitație organizată, cel mai probabil, de ochii lumii. Este vorba despre grupul de firme Panifcom, conduse de apropiați ai PNL Iași iar de partea administrativă ar fi urmat se ocupe omul de afaceri Teofil Bălteanu, din Lețcani, fost președinte interimar al organizației județene PNL, cel care deține și un important lanț farmaceutic din Iași. Cu alte cuvinte, totul ar fi rămas în “curtea” liberalilor. Desigur, în cadrul ședinței de ieri s-au dezbătut pe larg “beneficiile” pentru UAT, urmând ca de pe urma tranferului terenului respectiv la Lețcani curgă râuri de lapte, miere și bani, incluzând impozitele pe venit ce ar fi urmat intre în visteria comunei. Din nefericire pentru cei care abia așteptau pornească “motoarele” pe acel teren, consilierii locali nu s-au lăsat duși de nas și toată afacerea a picat.

Întrebat despre beneficiile de ordin financiar pe care le-a avut UAT Lețcani până acum de pe urma celor aproape 50 de hectare deja tranferate în administrația Consiliului Județean Iași, primarul Stelian Turcu nu a putut răspundă și a evitat orice altă discuție pe această temă.

Aceeași întrebare i-a adresat-o și redacția noastră, prin e-mail, iar răspunsul îl vom publicaDACĂ și CÂND îl vom primi. Cert este frustrările au atins cote maxime iar asta o demonstrează o postare de pe pagina de socializare a primarului Turcu prin care își varsă năduful asupra consilierilor care NU i-au votat proiectul, mergând pe principiul “cine nu e cu noi, e împotriva noastră“. Postare scrisă, cel mai probabil, de către consilierul județean Cătălin Timofciuc, care este angajat și pe post de consilier personal al primarului.

Stelian Turcu îi acuză public pe consilierii din listă de faptul s-ar opune dezvoltării comunei, ceea ce este complet fals! De fapt, consilierii nu au vrut renunțe la patrimoniul comunei Lețcani, și așa micșorat din cauza dărniciei lui Stelian Turcu. Nu au reușit vadă ce avantaje ar fi putut aduce comunei “hăcuirea” patrimoniului, având în vedere nici până acum UAT Lețcani nu a avut cine știe ce beneficii de pe urma celor 50 de hectare de teren oferite Consiliului Județean.

 

Prin postarea respectivă, primarul dezinformează grav deoarece containerele de la Spitalul Mobil nu pot fi mutate prin voința domniei sale, a cetățenilor ori a consilierilor dar acestea sunt amănunte nesemnificative. Containerele se află acum sub administrația ISU Iași, care de altfel căuta soluții pentru amplasarea și eventual folosirea lor “cu cap”.

În final, curios este modul în care a fost luată decizia de către vechea administrație județeană, în anul 2020, de a instala containerele Spitalului Mobil pe amplasamentul comunei Lețcani câtă vreme administrarea spitalului aparține de Consiliul Județean.

Cum de nu s-a întrebat nimeni nici dacă există un act de închiriere sau concesiune pentru terenul de sub Spitalul Mobil, caz în care primăria Lețcani ar fi trebuit fi primit sau încă primească niște sume de bani, adică ar fi trebuit realizeze niște venituri de pe urma acestui amplasament?

Sau cum de nu s-a întrebat nimeni de ce din decembrie 2021, de când Spitalul Mobil de la Lețcani a intrat în conservare, Consiliul Județean nu a găsit soluții pentru a folosi acele containere ori de a le muta pentru a elibera terenul UAT Lețcani?

Până acum se pare nimeni nu s-a gândit pună asemenea întrebări. Oricum răspunsurile sunt ușor de intuit…

 

 

foto ilustrativ: Liviu Chirica