O experiență traumatizantă și, în același timp, șocul vieții! Asta a trăit o ieșeancă atunci când a devenit mămică la Maternitatea “Cuza Vodă” din Iași. Din motive lesne de înțeles, redacția 24iași îi va proteja identitatea și o va numi “Andreea”. Femeia este convinsă că medicul care i‑a făcut cezariană i‑a scos un ovar fără să o anunțe.

Andreea are un copil în vârstă de 8 ani, născut în 2014 după o sarcină urmărită îndeaproape de către medicii obstetricieni atât la privat cât și la spitalul de stat. Singura problemă pe care a avut‑o pe timpul sarcinii a fost faptul că a luat mult în greutate, ajungând la peste 100 de kilograme. Toate analizele și mai ales, ecografiile, atât de dinainte de a rămâne însărcinată cât și din timpul sarcinii au fost normale, reieșind faptul că la vremea aceea, femeia avea două ovare. După naștere însă, a mai rămas cu unul iar descoperirea a făcut‑o din întâmplare.

“Sunt sportivă de performanță, am câștigat numeroase premii naționale și starea mea de sănătate a fost una foarte bună mereu, așa cum o impune viața de sportiv. Când am rămas însărcinată, am efectuat toate investigațiile recomandate de medici, totul fiind normal, mai puțin faptul că am luat mult în greutate. Mi‑am dorit mult să nasc natural și am discutat despre asta cu medicul meu, Dr. Pintilie Radu de la Maternitatea Cuza Vodă. Când am intrat în travaliu, aveam deja 42 de săptămâni astfel încât m‑am prezentat la spital din timp, am ajuns cu dilatație 3. Cadrele medicale s‑au comportat urât cu mine încă de la început, aveam dureri groaznice însă toți se întreceau în glume care mai de care mai nepotrivite, mi‑au spus să nu mai urlu precum una care nu are educație, nu au arătat pic de empatie față de mine. M‑au obligat să stau întinsă fie pe un pat extrem de îngust și incomod, fie pe acea masa de nașteri, la fel de incomodă. Le‑am spus că vreau să încerc să stau pe vine, să coboare copilul mai ușor deoarece cântărea, după calculele lor, peste 4 kilograme. M‑au ignorat complet și m‑au folosit pe post de material de studiu, aducând studenți rând pe rând să mă verifice, fără să îmi ceară acordul”, așa își începe Andreea povestea.

Acesta avea să fie abia începutul, coșmarul femeii era abia la început. După ore întregi de agonie și cu dureri groaznice, femeia nu a mai rezistat și a cerut cezariană. Nervoși, medicii au dus‑o în sala de operație.

“Aveam deja dilatație 10, dar eram extrem de obosită după un travaliu greu și nu am mai putut împinge. Mi‑au făcut rahianestezie și m‑au legat de masă. Dr. Radu Pintilie împreună cu rezidență lui de atunci, Dr. Andreea Onofrei m‑au operat, copilul a luat nota 8 pentru că nu a reacționat la nu știu ce stimuli din prima, m‑au închis și asta a fost tot. Chiar și în timpul operației au făcut glume deplasate, cum că mi‑ar prinde bine o liposucție”, a mai povestit Andreea.

După perioada de lehuzie, Andreea a constatat însă că menstruația a devenit neregulată, cu toate ca înainte nu a avut astfel de probleme. A pus‑o pe seama dereglărilor hormonale de după naștere. Erau luni în care totul era în regulă dar și luni în care era complet dată peste cap.

“În afară de menstruația neregulată, îmi scăzuse clar condiția fizică. Cu toate că mă antrenăm la fel de mult ca înainte, rezultatele erau net inferioare. La 6 ani de la cezariană, am decis să fac investigații amănunțite. Am făcut ecografii abdominale, pelvine sau intravaginale. La toate, concluzia era aceeași: ovarul drept era de negăsit! Într‑un final, am făcut un RMN iar de acolo a reieșit clar că nu mai aveam ovarul respectiv. Am făcut plângere la Colegiul Medicilor, am obținut cu mare greutate dosarul medical de la Maternitatea Cuza Vodă, după care l‑au audiat pe Dr. Pintilie Radu, care a declarat că nu își amintește să îmi fi scos ovarul! Am mers apoi pe cale legală, cu plângere penală la Parchet, însă fără rezultat pentru mine: au luat de bune declarațiile medicului. Cei de la Colegiul Medicilor mi‑au spus că dacă vreau să demonstrez că nu am ovarul, nu e valabil RMN‑ul ci trebuie să fac o intervenție chirurgicală “de explorare” a zonei pelvine, practic să mă opereze ca să îmi caute ovarul! Nici avocatul contractat nu m‑a ajutat, ba chiar bănuiesc că a ajuns să fraternizeze cu acuzații pentru că la momentul în care s‑a dat hotărârea, nu m‑a anunțat în timp util să pot face apel, adresa de corespondența fiind cea de la cabinetul dansului și am pierdut orice șansă de a mai face ceva din punct de vedere penal”, a continuat Andreea.

De trei ani, Andreea se luptă cu morile de vânt. A încercat și la CEDO să își susțină cauza, însă de acolo i‑a fost respins dosarul pentru că nu epuizase încă toate căile de atac din România: trebuie să deschidă un nou proces, de această dată unul civil.

“Mă simt, practic, furată! Un organ care era al meu mi‑a fost scos fără știință mea, fără acord, fără să fiu informată în vreun fel. Toți dau din umeri, nimeni nu recunoaște nimic, nimeni nu își recunoaște greșeala! ” a continuat Andreea.

Povestea pe larg o puteți regăsi în video de mai jos, însă, în concluzie, la 6 ani de la naștere, Andreea a aflat cu stupoare că un ovar a dispărut, fără ca ea să aibă habar despre acest lucru. Femeia nu a mai avut altă intervenție chirurgicală, singura fiind cea de cezariană.

Documente care atestă că Andreea avea ambele ovare inainte de cezariană:

RMN post-cezariană, ovarul drept nu poate fi găsit:

Răspuns de la Colegiul Medicilor precum și de la Maternitatea “Cuza Vodă” Iași