Elevii care provin din Ucraina vor fi integrați în clasele cu elevi români de la nivelul municipiului Iași începând cu anul școlar 2023‑2024. Potrivit inspectorului general școlar, prof. Luciana Antoci, integrarea acestora a debutat în anul școlar precedent prin învățarea limbii române însă, chiar și așa, tot vor avea nevoie de sprijin pentru a depăși bariera lingvistică.
“Integrarea elevilor ucraineni nu este o noutate la nivelul judetului Iasi pentru că noi i-am integrat și în anul școlar precedent. Numai la Școala Gimnazială “Veronica Micle” din Bucium au fost integrați peste 35 de elevi, mai mult de cât atât, la Inspectoratul Scolar Iași am creat un spațiu special pentru învățarea limbii române. Așa cum știți, marea problemă a celor din Ucraina a fost bariera limbii, atât pentru elevi, care și-au găsit locul cu greu în școală, cât și pentru părinți, care și-au găsit cu greu loc de muncă. Una dintre soluțiile aplicate în anul precedent și pe care o vom aplica și în acest an este aceea de a ii integra pe elevi în clase care au deja elevi basarabeni vorbitori de limbă rusă pentru că aceștia pot asigura traducere, în marea lor majoritate, și ii pot ghida pe parcursul integrării în școlile din Iași”, a declarat Luciana Antoci.
La nivelul municipiului Iași, sunt deja câteva școli care au integrat elevi ucraineni anul trecut, astfel încât tot aici își vor găsi și anul acesta locul la clase, printre elevii români.
“Până în acest moment, avem circa 200 de cereri din această perspectivă și vom folosi cu prioritate acest criteriu, de existență a vorbitorilor de limbă rusă în școală sau în clasă. Vom ține cont și de criteriul de vârstă al acestor elevi, evident. Din această perspectivă, vom merge către școlile care se pliază pe acest considerent, vom lua în considerare mai întâi școlile care au experiență pe integrare, cum ar fi Școala Gimnazială Veronica Micle, Liceul de Informatică, Școala “Alecu Russo”, sunt școli cu cadre didactice deja formate să asigure această integrare și care au deja parteneriate cu ONG-uri care se ocupă de problematica elevilor ucraineni. Acestea vor fi criteriile de bază în selectarea școlilor în care elevii ucraineni vor fi integrați”, a mai declarat Luciana Antoci.