Potrivit publicației 7iasi, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași a plătit pentru servicii de tipărire, editare, bilete și steaguri circa 1.000.000 lei către trei firme controlate de o familie din Dâmbovița – soții Cristian și Alexandra Brutaru. În unele cazuri, prețurile sunt și de trei ori mai mari decât cele practicate de firmele de profil din Iași. Explicația neoficială a acestor achiziții la prețuri exorbitante: soții Brutaru dețin editura care a publicat cărțile Auricăi Ichim, directorul Muzeului Regina Maria. Pentru a justifica achizițiile directe de la firmele soților Brutaru, contractele au fost „sparte” în alte contracte mai mici deși vizau același produs. Spre exemplu, într-un caz, Muzeul a contractat serviciul de editare a albumului, iar printr-o altă procedură separată a plătit pentru coperta aceleiași cărți. De asemenea, a fost dispusă retipărirea unui album pentru o expoziție, iar în aceeași zi a fost atribuit și contractul pentru tipărirea biletelor de intrare la eveniment. Ambele achiziții, tipărire și bilete, au fost făcute de la două firme diferite, controlate însă de aceleași persoane, soții Brutaru.

În ultimii ani, muzeul subordonat Primăriei municipiului Iași și condus de directoarea Aurica Ichim a făcut achiziții directe de circa 1.000.000 lei (200.000 euro) pentru tipărirea și livrarea a mii de volume de cărți și albume foto cu caracter istoric. Cărțile și albumele au fost comandate către firme din Dâmbovița, controlate de aceeași familiei – soții Cristian și Alexandra Brutaru. Banii au fost folosiți pentru cărți care fuseseră lansate în urmă cu mai mulți ani sub însemnele altei edituri, iar achizițiile au fost direcționate către firmele din Dâmbovița prin metoda de „spargere” a contractelor, evitându-se astfel atingerea pragurilor valorice la care, potrivit legii, trebuie organizate proceduri concurențiale. Spre exemplu: un Muzeul Regina Maria a încredințat un contract pentru tipărirea unui album și un alt contract pentru realizarea coperților.

Banii pentru tipărirea albumelor, broșurilor și chiar a biletelor au fost direcționați către firme controlate de soții Brutaru. Una dintre acestea este Dark Office Solutions SRL din strada Sălcuța, orașul Titu, județul Dâmbovița. Firma este administrată de Cristian Bîrsan, dar funcția de director general este deținută de către Cristian Brutaru. Societatea a beneficiat de la Muzeul Municipal de contracte în valoare de peste 566.000 lei pentru tipărirea unor volume istorice.A doua entitate către care au fost dirijate fondurile Muzeului este Asociația Dar Development Association, condusă de Alexandra Corina Brutaru, care are calitatea de președinte. Adresa asociației coincide cu cea a firmei Dark Office Solutions SRL.

Dark Office Solutions SRL și Asociația Dar Development au același număr de telefon la contactul public afișat. Cristian Brutaru nu s-a limitat să reprezinte doar Dark Office Solutions. La unele achiziții parafate cu Asociația Dar Development el este cel menționat ca persoană de contact, deși oficial organizația este reprezentată de soția sa. Atât firma Dark Office Solutions cât și Asociația Dar Development activează sub însemnele editurii Dar Development Publishing.

detalii complete aici: https://www.7iasi.ro/muzeul-primariei-a-cumparat-la-preturi-exorbitante-carti-bilete-si-steaguri-banii-au-ajuns-la-editura-care-publica-volumele-scrise-de-directoarea-aurica-ichim/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *