Echipa Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a câștigat premiul “𝗖𝗢𝗠𝗠𝗨𝗡𝗜𝗖𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡 𝗦𝗧𝗥𝗔𝗧𝗘𝗚𝗬” la Concursul Internațional – Ecotrophelia EUROPE 2023, desfășurat la ANUGA COLOGNE din Germania, în perioada 8 – 9 octombrie. Tinerii Cosmina-Liliana Ghetla, Răzvan-Andrei Calcan, Beatrice –Angela Gheorghe, Teodora Elena Acsinte, Elena Iuliana Flocea, coordonați de șef lucr. dr. Marius Ciobanu au primit premiul special pentru Spirit Antreprenorial și strategia de comunicare, “𝗖𝗢𝗠𝗠𝗨𝗡𝗜𝗖𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡 𝗦𝗧𝗥𝗔𝗧𝗘𝗚𝗬”.

Mariana Fazenda, membră a juriului EIT Food, acordând premiul, a declarat: „Echipa României a demonstrat o creativitate remarcabilă, o viziune și o energie contagioasă care îi va duce departe! Acesta este esența antreprenoriatului: soluții inovatoare cu multiple forme de valoare. Meatatelli avansează în direcția circularității și a abordărilor cu emisii net zero. Bravo!”

În competiția de la Koln, au fost înscrise 14 echipe din tot atâtea țări europene, locul întâi revenind echipei din Germania, care s-a prezentat în fața juriului cu o băutură slab alcoolizată. Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Serbia, care a prezentat un desert din fructe deshidratate, iar pe locul al treilea Spania cu un produs tipul instant „mug cake”.

Produsul propus de echipa USV Iași, pastele din carne „Meatatelli” (adică Meat tagliatelle) este un produs brevetat, cu o matriță alimentară nouă care se poate prepara rapid, ca pastele, fiind foarte bogat în nutrienți.

„Pentru noi, echipa de la USV Iași este o mare realizare acest premiu oferit pentru creativitate remarcabilă și soluții inovatoare în direcția circularității și abordărilor cu emisii net zero. Faptul că a fost apreciat spiritul antreprenorial, creativitatea ne onorează și ne motivează, în același timp. Mulțumim tuturor pentru susținerea deosebită de care au dat dovadă ”, a declarat șef lucr. dr. Marius Ciobanu, Facultatea de Agricultură USV Iași.