Potrivit datelor oficiale, până acum au fost raportate 4 cazuri de infecție cu virusul West Nile în țară, dintre care două în Iași. Cei doi pacienți sunt din municipiul Pașcani, respectiv municipiul Iași, a anunțat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași.

“În ultima perioadă observăm o creștere a numărului de pacienți care prezintă meningo-encefalită cu virusul West Nile. Nu este un lucru ieșit din comun, ținând cont că această patologie aparține sezonului cald. Boala se transmite doar prin mușcătura de țânțar, chiar dacă acesta poartă denumirea de țânțar-tigru asiatic, este o insectă care se află și în arealul țării noastre, în consecință nu este o boală determinată de migrație, vacanțe, nu este o boală a călătorului și poate să apară deci, pe teritoriul țării noastre, indiferent de situație.”În ultima perioadă observăm o creștere a numărului de pacienți care prezintă meningo-encefalită cu virusul West Nile. Nu este un lucru ieșit din comun, ținând cont că această patologie aparține sezonului cald. Boala se transmite doar prin mușcătura de țânțar, chiar dacă acesta poartă denumirea de țânțar-tigru asiatic, este o insectă care se află și în arealul țării noastre, în consecință nu este o boală determinată de migrație, vacanțe, nu este o boală a călătorului și poate să apară deci, pe teritoriul țării noastre, indiferent de situație”, a transmis Dr. Florin Rosu.

Virusul West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar tigru Asiatic poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita West Nile şi poate pune viaţa în pericol. În majoritatea cazurilor, persoanele infectate nu prezintă simptome severe, ci doar cefalee ușoara sau febră.

Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când țânțarii sunt mai activi. West Nile face parte din familia Flaviviridae și se regăsește atât în zonele cu o climă tropicală cât și în cele temperate. Perioada de incubație ajunge până la două săptămâni, dar sunt situaţii când primele simptome apar in 2-3 zile de la momentul muscaturii, insa in cazul persoanelor imunocompromise, simptomele pot sa apara si mult mai tardiv ( 21 zile).

Virusul nu se transmite de la o persoana la alta prin tuse sau stranut sau prin atingerea animalelor

Simptomatologia se caracterizeaza prin cefalee, febra, varsaturi si fatigabilitate.

Diagnosticul de infectie cu virusul West Nile este stabilit de catre medical infectionist pe baza anamnezei, a datelor clinice cat si paraclinice- examenul lichidului cefalorahidian, obtinut prin punctie lombara.

Tratamentul consta in administrarea simptomaticelor, in cazul pacientilor cu meningita fiind necesara spitalizarea si monitorizarea.

Doar 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile dezvolta o forma grava de infectie cum ar fi meningita.Nu exista vaccin.

In ceea ce priveste preventia, se recomanda utilizarea hainelor lungi care sa acopere mainile si picioarele si folosirea repelentilor cand se viziteaza zone unde tantarii care transmit virusul West Nile sunt prezenti.Deasemenea, este recomandata evitarea vizitarii zonelor cu apa statute ( lacuri, piscine)