La data de 30 mai 2024, Direcția Generală Anticorupție, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sărbătorește 19 ani de la înființare, ca structură specializată în prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne.
Începând cu anul 2005, prin operaționalizarea acestei unități, Ministerul Afacerilor Interne s-a angajat într-un proces ireversibil privind asigurarea propriului climat de integritate.
În cei 19 ani de activitate, Direcția Generală Anticorupție s-a consolidat ca instituție și a intensificat eforturile pentru prevenirea și combaterea corupției la nivelul personalului Ministerului Afacerilor Interne, dezvoltându-se permanent pe cele două paliere.
Prevenirea reprezintă principala direcție de acțiune împotriva corupției, concretizată prin desfășurarea activităților de instruire și informare în rândul personalului MAI, dar și prin campanii de conștientizare a societății civile.
Cea de-a doua direcție importantă de acțiune este reprezentată de acțiunile de combatere a corupției prin intermediul cărora DGA contribuie la asigurarea că personalul MAI acționează în conformitate cu legea și principiile etice și demonstrează, totodată, angajamentul ministerului de a funcționa corect și transparent, ceea ce este esențial pentru menținerea sprijinului și colaborării din partea comunității.
Direcția Generală Anticorupție este, practic, un pilon esențial în menținerea integrității, eficienței și respectării legalității în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Lupta împotriva corupției nu doar protejează drepturile cetățenilor, dar și asigură că instituțiile de ordine publică funcționează într-un mod transparent și responsabil, consolidând astfel încrederea publicului și respectarea angajamentelor internaționale.
În acest context, ofițerii de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași, au desfășurat în perioada 23-29.05.2024, trei activităţi de educaţie pentru promovarea integrităţii cu tema ,,Cum să luptăm împotriva corupţiei?” la care au participat studenți ai Facultăților de Drept din cadrul Universităților „Al. I. Cuza” și „Petre Andrei” din Iaşi, cât și studenți ai facultăților din cadrul Universității Tehnice ”Ghe. Asachi”, din mun. Iași.
De asemenea, în perioada 27- 28.05.2024, în colaborare cu Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Asachi” Iași, au fost organizate două activități de educație pentru promovarea integrității în cadrul proiectului educațional – informațional ,,Info.Biblioteca: Viață – Anticorupție – Libertate (VAL)”, ediția a VI-a, la care au participat cadre didactice și elevi de la Liceul Tehnologic de Turism şi Liceul Teoretic Waldorf, din mun. Iași.
În cadrul evenimentelor, au fost evidențiate rolul şi prioritățile pe care şi le-a asumat Direcția Generală Anticorupție în continuarea eforturilor de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului M.A.I.
Totodată, au fost prezentate aspecte referitoare la structura organizatorică şi competențele Direcției Generale Anticorupție, prin comparație cu atribuțiile celorlalte structuri din domeniul combaterii faptelor de corupție, precum şi consecințele fenomenului corupţiei.
Activitatea de informare anticorupţie desfășurată în data de 29.05.2024, în colaborare cu reprezentanții Asociației Transportatorilor de Persoane, a oferit prilejul acestora de a afla despre structura organizatorică şi competențele Direcției Generale Anticorupție, infracțiunile de corupţie şi modalitățile de sesizare a faptelor de acest gen.
În data de 30.05.2024, ofițeri de poliție ai Serviciului Județean Anticorupție Iaşi, în colaborare cu polițiști de frontieră de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – P.T.F. Aeroport Iași și P.T.F. Sculeni au desfășurat activități de informare în rândul cetățenilor care au tranzitat Punctele de Trecere a Frontierei Sculeni şi Aeroport Iaşi. Acțiunile au constat în promovarea unor mesaje cu conținut informativ-preventiv anticorupție și prezentarea unor aspecte privind identitatea instituțională a Direcției Generale Anticorupție și competențele acesteia. O astfel de activitate de educație anticorupție pentru promovarea integrității în rândul cetățenilor a fost desfășurată și în proximitatea Palatului Culturii, din mun. Iași.
De asemenea, în ziua de 04.06.2024, la invitația Universității „Petre Andrei” din Iaşi, va avea loc o conferință cu aceeași tematică, la care vor participa studenți din cadrul Facultății de Drept şi Facultății de Psihologie, Științele Educației şi Asistență Socială.
Reamintim că, la nivel local, Direcția Generală Anticorupție este reprezentată de Serviciul Județean Anticorupție Iaşi, al cărui sediu se află în municipiul Iaşi, strada Zugravi, nr. 64, județul Iași, telefon 0232.301.206 / fax 0232.211.866.
Cetățenii județului Iaşi care vor să ia atitudine împotriva actelor de corupție pot face acest lucru printr-o sesizare gratuită la Call-center anticorupție 0800.806.806, prin e-mail la adresa [email protected] sau direct la sediul structurii județene.
SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE IAȘI