Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, Consiliul Județean Iași știa de la început faptul că Guvernul României a aprobat o hotărâre care limita finanțarea la 200 de milioane de euro, însă a fost continuat proiectul chiar și în aceste condiții, fără să țină cont de acestea. Ca atare, proiectul nu a primit finanțarea prin PNRR.
“Dânșii au venit cu un proiect care a depășit această sumă substanțial și au mai fost anumite constatări de la nivelul Comisiei Europene. Examinând proiectul de aici, costurile acestui proiect, comparativ cu proiectul de la București și nu mă refer la dimensiunea proiectului, care la Iași era de două ori mai mare decât cel de la București, ci mă refer la costurile care reveneau pentru un pat de spital care se apropiau de 1 milion de euro, ceea ce era mult mai mult față de costurile care erau pentru un Institut cu un profil similar”, a declarat Alexandru Rafila, prezent sâmbătă, la Iași.
Un alt motiv foarte important ce a dus la respingerea proiectului a fost faptul că numai consultanța se ridică la o valoare inexplicabil de mare: 60 de milioane de euro. Sumă exorbitantă ar fi putut fi folosită într-un alt mod decât cel menționat în proiect.
“Există o parte de consultanță foarte mare, de 60 de milioane de euro, în contractul acesta de la Iași. Este o sumă pe care nu am mai regăsit-o la niciun proiect din niciun spital din PNRR. Nu pot să mă pronunț asupra modului în care a fost gândit acest proiect, dar totuși, 60 de milioane de euro consultanță, ca să faci un spital pentru care există studiu de fezabilitate, e oarecum original”, a mai transmis ministrul Alexandru Rafila.
Ministrul a mai precizat că IBCV mai are încă șanse să primească finanțare printr-un alt program însă, cel mai probabil, calculele vor trebui revizuite mai ales în ceea ce privește consultanța.
“Există o șansă, acum avem Programul Operațional pentru Sănătate, am avut și o discuție cu domnul manager al acestui Institut și încercăm împreună să găsim soluții de reducere a costurilor și de succes a unei aplicații din Programul Operațional pentru Sănătate care aduce alte resurse importante, chiar mai mari decât cele din PNRR. E nevoie la Iași, toată lumea e de acord că e nevoie de un Institut nou la Iași. Cred că măcar în ceasul al doisprezecelea ar trebui să avem înțelepciunea să lucrăm toți în interesul pacienților din Regiunea Moldovei. Noi o facem la Ministerul Sănătății și m-aș bucura dacă această atitudine ar fi comună pentru toată lumea”, a încheiat ministrul Rafila.