Zi importantă ieri, la Ciurea, acolo unde a fost inaugurată o nouă clădire a scolii. Clădirea “fură ochii” la prima vedere căci totul este nou însă privită cu atenție, nu se vede suma colosală investită: peste 1 milion de euro.

Clădirea este constituită din parter și etaj, accesul către cel din urmă se poate face pe scări, pe la cele două intrări. Ce ne-a șocat însă, este prezența unui lift, cu siguranță foarte costisitor din punct de vedere financiar dar care, surprinzător sau nu, NU funcționează.

Lucrările par a fi făcute de dorul lelii, căci gresia este pusă anapoda, ca și cum muncitorii nu ar fi văzut distanțiere în viața lor iar dușumeaua din sala de sport prezintă deja numeroase denivelări, deși nu fusese încă folosită… Mergând mai departe, clădirea are numeroase încăperi cărora nu am reușit să le găsim utilitatea, din cauza dimensiunilor și a pozitionării: spălătorie fără geam sau aerisire, o bibliotecă minusculă dar în care accesul se poate face NUMAI printr-o sală de curs, ca atare dacă un elev are nevoie de o carte, nu are altă variantă decât să treacă prin respectivă sala de curs plus alte încăperi mici și îngrămădite, fără geam, în care se aflau depozitate diverse produse folosite la inaugurare.

Urcând la etajul 1, nu am putut să nu remarcăm acoperișul, cel mai probabil din plexiglas, cu vedere la cerul albatru dar despre care putem doar să ne imaginăm că la prima ploaie serioasă, se va auzi de parcă năvălesc hunii… dar ce știm noi, astea or fi ultimele noutăți în domeniul investițiilor (fără cap) a banilor publici.

Cu toate că, în mod normal, o clădire nou-construită reprezintă un lucru bun și util, unii cetățeni ai comunei nu privesc cu ochi buni investiția și spun că banii ar fi putut fi cheltuiți în altă parte, mai chibzuit. Școala propriu-zisă are deja suficiente locuri pentru cei (maxim) 200 de elevi. Aceeași cetățeni ne-au declarat, anonim, că prezența oarecum numeroasă de ieri a fost dată prin dispoziția clară a primarului care ar fi ordonat că toată suflarea școlară și toți angajații din primărie să fie prezenți la inaugurare, pentru a crea o imagine bună.

Cu această ocazie am ținut neapărat să prezentăm cititorilor noștri investiția de 80.000 de euro, despre care redacția 24iasi a mai scris în trecut, investiție ce a presupus construirea unui grup sanitar “atașat” clădirii principale a școlii. Este vorba despre o construcție făcută din cele mai ieftine panouri sandwish, nicidecum zidărie, delimitările toaletelor fiind din termopan, foarte îngrămădite, care nu permit ca un îngrijitor/cadru didactic să încapă impreună cu un preșcolar, pentru-l ajuta. Mai mult, din totalul grupurilor sanitare, jumătate dintre acestea erau încuiate, două sunt destinate grădiniței iar alte 2‑3, elevilor școlii. Nu mai vorbim de lipsa curățeniei și a hârtiei igienice, de țevile de scurgere aflate complet la vedere, de ușile care nu se pot inchide sau de mirosul îngrozitor de canalizare din această toaletă la preț de vilă.

În final, primăria Ciurea a inaugurat cu fast noua clădire, cu grătare (probabil pentru invitați, nu știm cine, nu i-am văzut), o sumedenie de plachete oferite unor persoane care nici măcar nu au fost prezente și a culminat, cum altfel, cu o plachetă oferită primarului Cătălin Lupu!

PS: Asta chiar a fost amuzant, căci primarul Lupu a jucat rolul suprinsului și neștiutorului, de parcă nu fusese achiziționată din banii publici ai comunei!