Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că fostul ministru al Mediului și actualul președinte al Consiliul Județean Iași, Costel Alexe, poate fi judecat pentru fapte de corupție alături de frați și fosta soție dar și de alți trei complici, in dosarul “Tabla”.

Potrivit DNA, la data de 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la directorul combinatului siderurgic mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă), în schimbul alocării, cu titlu gratuit, către Liberty Galaţi, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi monitorizării măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme.

“În baza art… din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție… Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpații: 1) – Alexe Costel, trimis în judecată pentru luare de mită și instigare la infracțiunea de delapidare 2) – Alexe Raluca Elena, trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale) 3) – Alexe Mihai, trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 acte materiale), 4) – Alexe Florin, trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, 5) – Grecu Ioan Bogdan, trimis în judecată pentru dare de mită, delapidare, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale) 6) – Gătin Mirela, trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată,7) – Fătu Nicoleta, trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, participă? ie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare” se arătă în pronunțarea din camera de consiliu de astăzi, 6 iunie 2023.

Veştile proaste pentru Costel Alexe au continuat astăzi cu dosarul “Baba-Alexe”, un dosar de abuz în serviciu. Conform unui comunicat emis de Direcția Națională Anticorupție (DNA), acuzațiile au legătură cu numirea lui Vlad Baba ca manager interimar la conducerea Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

“În temeiul art… Codul de procedură penală… respinge excepțiile invocate de către inculpații ALEXE COSTEL, APETREI RADU‑GABRIEL și BABA VLAD‑CORNELIU, privind nelegalitatea sesizării instanței, nelegalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală… constată legalitatea rechizitoriului emis la data de 05.07.2022 constată legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, rechizitoriu privind pe inculpații: 1. ALEXE COSTEL, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de: – “abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” și – “abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” 2. APETREI RADU‑GABRIEL, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de: – “complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit- “complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” 3. BABA VLAD‑CORNELIU, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de: – “complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” (3 acte materiale); – “complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit- “instigare la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicitații ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”, – “instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată”, – “instigare la infracțiunea de uz de fals”. Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpații mai sus‑menționați, trimiși în judecată pentru infracțiunile anterior‑arătate. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii” se arătă în soluția din camera de consiliu, pronunțată astăzi, 06.06.2023.