Ultimele 48 de ore au fost un adevărat coșmar pentru mii de familii din județele Vaslui și Galați, în mod special pentru cei din urmă. Din nefericire, până duminică după amiază bilanțul deceselor provocate de viituri ajunsese la 5 iar numărul echipajelor de căutare-salvare au fost și sunt suplimentate cu oameni chemați de acasă, din timpul liber.
Autoritățile, ca de obicei, au fost luat prin surprindere deși meteorologii au emis avertizări peste avertizări, astfel încât s-au trezit față în față cu realitatea care oricum se repetă an de an pentru că sunt arhicunoscute zonele inundabile. Exact cum sunt luate prin surprindere când, în plină iarnă…surpriză!…NINGE viscolit în aceleași zone care an de an se inzăpezesc!
Trecând peste munca istovitoare a echipajelor de căutare-salvare, ziua de ieri (n.r. sâmbătă, 14.09.2024) a evidențiat cât de prost stau autoritățile la capitolul organizare, ca să nu spunem că sunt de-a dreptul legate de mâini și de picioare în fața unui dezastru.
Ieri s-a decis instalarea unei tabere pentru sinistrații din județul Galați tocmai la Iași…Luând pe rând lucrurile, nu putem remarca decât că este o acțiune nesăbuită și de-a dreptul inutilă, asta pentru că distanța dintre cele două județe este considerabilă și cel mai probabil nici o persoană din cele salvate din calea apelor nu și-ar părăsi în aceste momente localitatea ci ar rămâne la rude/prieteni/cunoștințe în speranța că după oprirea ploilor, va putea reveni ACASĂ. Apoi, este de-a dreptul de neînțeles de ce autoritățile organizează tabere în corturile Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, fie ele chiar și încălzite, în timp ce în regim de urgență, la sosirea refugiaților ucraineni, s-au găsit locuri de cazare în hoteluri, pensiuni și centre sociale. De fapt, de ce să ne învârtim în jurul cozii, haideți să o spunem direct: ucrainenii au beneficiat și beneficiază de tot ajutorul posibil din partea autorităților române în timp ce sinistrații români sunt trimiși în corturi. Anunțul făcut de autorități a ridicat multe semne de întrebare iar mediul online abundă de critici cu privire la modul în care se implică autoritățile în situația de față vis-a-vis de modul în care a fost gestionată situația refugiaților…
Nici autoritățile locale din zonele grav afectate de viituri nu stau mai bine cu organizarea, asta pentru că deși toate prefecturile au transmis mesaje de avertizare (cod PORTOCALIU și ROȘU de ploi), din fotografiile de pe rețelele de socializare este clar că nimeni nu a avut grijă ca șanțurile să fie curățate pentru a facilita scurgerea apei și cel mai probabil nimeni nu s-a gândit să îi avertizeze pe cetățenii din comunele respective despre ce urma să se întâmple. Repetăm, vorbim despre aceleași zone în care an de an, se produc inundații și viituri.
Nici populația nu a fost pregătită deloc pentru dezastrul din cele două județe, cu toate că suntem în era tehnologiei și chiar și în cele mai îndepărtate localități, în aproape toate familiile găsim cel puțin câte un smartphone cu acces la internet și implicit, cu acces la rețelele de socializare și platformele de știri. Mai mult, dezinteresul “sinistraților” a fost unul evident: dacă pompierii, polițiștii și jandarmii au muncit la foc automat, nu la fel au stat lucrurile în ceea ce îi privește pe cei mai norocoși, din zonele neinundate ale satelor afectate serios de viitori, mulți dintre bărbații încă în putere au fost fotografiați stând cu mâinile în buzunar sau chiar la barul din localitate în timp ce salvatorii erau epuizați după ce au cărat în brațe zeci de bătrâni, bolnavi sau copii.
În final, putem spune doar atât: “Apară-ne Doamne, de un cutremur puternic, că la cum funcționează lucrurile în România, am fi terminați!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
În urma fenomenelor hidrometeorologice înregistrate în data de 14 septembrie 2024 și a prognozei hidrometeorologice pentru data de 15 septembrie 2024, Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Iași și Vaslui au crescut capacitatea operațională pentru a asigura un răspuns adecvat la eventualele situații de urgență.
❗ Astfel, în județul Iași sunt mobilizați peste 400 pompieri și următoarele mijloace tehnice: 6 autocamioane de intervenție, 9 bărci, 1 automacara, 26 mașini de stingere, 4 microbuze, 3 șenilate, 1 buldoexcavator, 8 motopompe transportabile, 6 motopompe remorcabile, 1 punct de comandă mobil și 1 tabără mobilă. Totodată, în sprijinul ISU Iași a fost dislocată încă de ieri o tabără mobilă de la ISU Mureș.
❗ În județul Vaslui sunt mobilizați 380 de pompieri și următoarele mijloace tehnice: 5 autocamioane de intervenție, 3 bărci, 22 mașini de stingere, 2 microbuze, 1 șenilată, 14 motopompe transportabile, 6 motopompe remorcabile și 1 tabără mobilă. Totodată, în sprijinul ISU Vaslui au fost dislocate, încă de ieri, o tabără mobilă de la ISU Harghita, o autospecială de primă intervenție și comandă, precum și o autospecială pentru salvarea persoanelor din medii ostile de la ISU Călărași.
De asemenea, în afară de resursele deje existente la nivelul județelor Iași și Vaslui, inspectorul general al IGSU a dispus suplimentarea resurselor din cele două județe cu efective și mijloace tehnice din județele limitrofe, neafectate de fenomenele meteo.
❗ ISU Iași va primi sprijin de la inspectoratele pentru situații de urgență din Bistrița-Năsăud, Mureș și Suceava, constând în 52 de pompieri, 4 autocamioane de intervenție, 7 autospeciale de primă intervenție și comandă, 1 microbuz, 4 motopompe remorcabile și 4 motopompe transportabile.
❗ ISU Vaslui va fi sprijinit de către inspectoratele pentru situații de urgență din Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Neamț și Sibiu, care vor trimite 76 de pompieri, 6 autocamioane de intervenție, 12 autospeciale de primă intervenție și comandă, 1 microbuz, 6 motopompe remorcabile și 6 motopompe transportabile.
Toate mijloacele tehnice menționate sunt în deplasare către județele Iași și Vaslui.