Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huși au depistat doi bărbați cu cetăţenie Republica Moldova care au incercat să treacă ilegal frontiera de stat a României, cu ajutorul unui tânăr cu cetățenie română și R. Moldova, cu intenţia de a ajunge în Bucureşti, pentru a-şi căuta un loc de muncă.
Migranții au fost predați autorităţilor de frontieră din Republica Moldova în vederea continuării cercetărilor, în baza Acordului de Readmisie.
Pe numele transportatorului a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.

În data de 26 aprilie a.c., în jurul orei 01.30, un poliţist de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huși a observat, folosind tehnica specifică de supraveghere ce funcționează pe principiul termoviziunii, pe direcţia localităţii Râșești, judeţul Vaslui, la malul râului Prut, două persoane de sex masculin care nu-și justificau prezența în zonă.
În cel mai scurt timp, poliţişti de frontieră din cadrul sectorului s-au deplasat în zonă şi au interceptat și legitimat persoanele în cauză. Deoarece bărbații, cetățeni din Republica Moldova, în vârstă de 24 de ani, respectiv, 27 de ani, nu dețineau documente prin care să poată proba intrarea legală în România, au fost conduși la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huși în vederea continuării cercetărilor.
Concomitent au fost informate autorităţile de frontieră ale statului vecin şi cercetările în cauză au fost efectuate în comun.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că cei doi cetățeni moldoveni au trecut ilegal frontiera dintre cele două țări sprijiniți de un bărbat cu cetățenie dubla, română și Republica Moldova, în vârstă de 27 de ani, care urma să-i preia de pe teritoriul României și să-i ducă în București, unde cei doi intenționau să-și găsescă un loc de muncă.
În urma investigațiilor efectuate de către colegii din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huși, împreună cu ofițerul de poliție judiciară din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, care a preluat instrumentarea dosarului, transportatorul a fost identificat, interceptat și condus la sediul serviciului pentru audieri.
În data de 26.04.2024, a fost emis mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele transportatorului.
În data de 27.04.2024, tânărul a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși cu propunere de arestare preventivă, împotriva lui fiind emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.
În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv de trafic de migranți.
În baza Acordului de Readmisie, migranții au fost predați autorităţilor de frontieră din Republica Moldova în vederea continuării cercetărilor.
Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracționale, urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale în consecință.
Autorităţile de frontieră din cele două state vor colabora în viitor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a păstra un climat de ordine şi siguranţă la frontiera comună.