Specialiștii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași s‑au confruntat cu un caz deosebit, ce a presupus o serie de investigații complexe, mai mult sau mai puțin specifice patologiei infecțioase.
Este vorba despre o pacienta în vârstă de 39 de ani care s‑a prezentat la mijlocul lunii aprilie la Spitalul de Boli Infecțioase Suceava după mai multe episoade de infecții urinare și genitale recurente, prezentând febră, frisoane, durere în gât la înghițire, durere de cap, astenie fizică marcată, scădere ponderală marcată, inapetență.
Femeia urmase deja o schemă de tratamente cu antibiotic, la recomandarea medicului de familie, dar pentru că nu se simțea mai bine, medicii suceveni au decis să efectueze mai multe investigații, printre care CT cranio‑cerebral, ecocardiografie și s‑au încercat mai multe scheme terapeutice, timp de aproape o lună.
Având în vedere că starea pacientei nu dădea semne de ameliorare, s‑a decis transferul acesteia către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași, acolo unde medicii au început o luptă contracronometru pentru stabilirea un diagnostic care să permită instituirea unui tratament adecvat pentru pacientă.
“Pacienta a fost admisă în cadrul spitalului nostru cu stare generală moderat influențată, afebrilă, conștientă, cooperantă, cu congestie faringiană discretă, limba saburală, adenopatie submandibulară stângă, mobilă pe planurile profunde, dureroasă la palpare, adenopatii axilare stângi, nedureroase, stabilă hemodinamic și respirator. A fost investigată paraclinic și s‑a efectuat și puncție lombară, fără reacție inflamatorie”, a detaliat Dr. Florin Roșu, managerul unității medicale.
Pentru că nu se conturase încă un diagnostic concret, medicii ieșeni au efectuat inclusiv investigații specifice bolilor autoimune dar și un Computer Tomograf toracic ce avea să ridice suspiciunea unui diagnostic greu: o formă de cancer care se dezvoltă la nivelul sistemului limfatic.
“Ecografia de părți moi laterocervicala efectuată a evidențiat câțiva limfonoduli confluați intens vascularizați. Pe parcursul internării, pacienta menține sindromul febril, în ciuda terapiei antibiotice, iar CT‑ul de torace realizat arăta adenomegalii mediastinale și axilare însoțite de hepatosplenomegalie (ficat și splina mărite de volum) ridică suspiciunea de LIMFOM”, a completat Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași.
Astfel, medicii au decis să efectueze o biopsie ganglionară pentru confirmarea diagnosticului.
Despre Limfom:
Simptomele limfomului sunt rare și comune, uneori poate dura mult până este diagnosticat. Principalul simptom al limfomului este umflarea unui nodul limfatic, care cauzează un chist. Deși pot fi umflați, nodulii nu produc de fiecare dată durere sau disconfort, astfel că pot fi dificil de sesizat. Limfomul se manifestă prin mai multe semne și simptome:
- febră inexplicabilă;
- umflarea nodulilor limfatici și durere, în cazul nodulilor din regiunea gâtului, axilar sau inghinal;
- transpirații abundente nocturne;
- oboseală;
- scădere inexplicabilă în greutate;
- prurit al pielii;
- tuse persistentă, neproductivă.
Aceste simptome nu sunt specifice, și nu sunt prezente la fiecare pacient cu limfom. Astfel, simptomele unui pacient pot fi cauzate de un număr variat de afecțiuni necanceroase.