Plenul Consiliului Județean Iași a aprobat, astăzi, în ședință extraordinară, proiectul de hotărâre privind bugetul general al județului Iași pe 2024, cel mai mare din ultimii 30 de ani. Veniturile prevăzute în proiect sunt de 1,7 miliarde de lei, iar cheltuielile de 1,96 de miliarde de lei. Pentru dezvoltare, Consiliul Județean Iași va aloca 527 de milioane de lei, cu 135 de milioane de lei mai mult decât în 2023. Cele mai ridicate ponderi în cheltuielile de investiţii prevăzute în bugetul județului Iași pe 2024 sunt la capitolul Transporturi – 181,5 milioane de lei (35%), Educație – 137 milioane de lei (26%), Sănătate – 119 milioane (23%) și Asigurări și Asistenţă socială – 42,8 milioane (8%).

Suntem pregătiți să începem implementarea tuturor proiectelor pe care le-am conturat pentru anul acesta și să le ducem la bun sfârșit pe cele deja începute. Vom continua să investim în modernizarea drumurilor și a spitalelor, în construirea parcurilor industriale pentru a crește numărul locurilor de muncă, în educație, în asigurarea serviciilor sociale și în implementarea proiectelor societății civile. Avem buget majorat pentru toate aceste investiții. Pe lângă modernizarea drumurilor județene și aici amintesc de Popricani – Larga Jijia, Potângeni-Românești – Podu Iloaiei – Popești – Mădârjac, Bivolari – Traian – Spineni, Mânzătești – Ungheni, Răchiteni – limită județul Neamț, vom prioritiza construirea drumurilor noi de acces către Aeroportul Iași, Centura ușoară de ocolire a municipiului Iași și lărgirea la patru benzi a drumului capăt CUG – intersecție cu varianta de ocolire. Suntem aproape de a finaliza lucrările la noua Unitate de Primiri Urgențe la Spitalul de Copii, iar aprobarea bugetului va asigura continuarea proiectului. Reabilitarea clădirii Filarmonicii de Stat Moldova”, dotarea cu mobilier a 108 unități de învățământ din întreg județul, finanțarea proiectelor ONG-urilor cu suma record de 2 milioane de lei, acordarea premiilor pentru olimpicii ieșeni, achiziția de microbuze electrice pentru transportul elevilor, construirea caselor de tip familial pentru copiii din centrele de plasament, organizarea FILIT și a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr – toate aceste proiecte pot fi înfăptuite, acum, odată cu aprobarea bugetului’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Proiectul de buget al județului pentru 2024 a trecut cu 19 voturi pentru” asigurate de consilierii PNL și PMP, în timp ce PSD și USR s-au abținut.

Le mulțumesc consilierilor județeni care au votat bugetul. Este un act de responsabilitate față de ieșeni și o dovadă că avem în Consiliul Județean consilieri care iau decizii în folosul comunității. Din păcate, am un gust amar să constat că, pentru al patrulea an consecutiv, avem în CJ Iași o alianță toxică PSD-USR care nu ține cont de nimic decât de ordinele de la partid și nu a votat, nici în acest an, bugetul. Dacă ar fi fost după ei, ar fi preferat să blocheze orice inițiativă pentru dezvoltarea județului, alegând să nu voteze acest buget. Mare păcat că, nici până acum, consilierii social democrați și cei de la USR nu au înțeles care este rolul lor în Consiliul Județean și i-au sacrificat, iarăși, pe ieșeni. Noi mergem înainte și vom duce la îndeplinire toate angajamentele asumate în fața ieșenilor așa cum am făcut și până acum’’, a spus președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare s-au mai aflat alte șase proiecte de hotărâre. Detalii puteți găsi pe site-ul Consiliului Județean, www.icc.ro, accesând link-ul:

https://www.icc.ro/ro/sedinte/2024/ordine-de-zi-%C8%99edin%C8%9Bei-extraordinare-din-12-02-2024