Pentru bolnavii de cancer, IRO Iași a devenit un soi de lagăr în care bolnavii intră, dar nu se știe dacă mai ies pe picioarele lor. Este un loc în care oamenii chinuiți de dureri și măcinați de boli au ajuns bătaia de joc a medicilor învinși de neputință, nepăsare și de lipsa oricărei dorințe de a ajuta și de a face bine, jurământul lui Hipocratte devenind astfel o banalitate.

Un astfel de pacient, învins de un sistem medical care și-a arătat cea mai urâtă față, este Adrian Zlate, un ieșean în vârstă de 59 de ani care din anul 2007 este diagnosticat cu o formă de cancer la sânge: Policitemia Rubra Vera. Acesta este un tip rar de cancer de sânge în care corpul produce prea multe celule roșii, formând cheaguri care pot duce la complicații care pun viața în pericol. Printre manifestările bolii, enumerăm oboseala excesivă, sângerări, dureri abdominale și mai ales, dureri osoase etc. Multe din aceste manifestări îi fac viața un calvar lui Adrian Zlate, care suportă dureri aproape permanent, iar uneori nu își poate desfășura nici activitățile de rutină (până și simpla activitate de a se îmbrăca îi stârnește dureri cumplite). Din păcate, medicul său nu îl credea și l-a acuzat totul e în mintea sa.

“Am fost pacientul medicului Dorohoi G. din 2007 până în 2023 (16 ani) și pentru în ultimii ani acest medic îmi repetă cu insistență acerbă “durerile sunt exclusiv cauzate de starea dumneavoastră de depresie”, lucru infirmat de consultațiile pe care le-am avut la psihiatru și psiholog, am hotărât schimb medicul curant”, a declarat Adrian Zlate.

În februarie 2023, la ultimul consult lunar la medicul curant Dorohoi G, medicul a hotărât, după ce a verificat rezultatele analizelor de sânge, Adrian are nevoie de flebotomie, o procedură prin care medicul provoacă o sângerare artificială, solicitând medicului Gluvacov Alexandru o programare la secția de Terapie Oncologică de Zi, secție ce aparține de I.R.O. Iași, fiind programat peste două zile.

Dacă până atunci i se părea viața sa măcinată de boală e un calvar, Adrian Zlate a constatat acesta fusese doar începutul.

După ce i-am înmânat rezidentului scrisoarea medicală, am fost invitat în cabinetul medicul Gluvacov A. acolo unde a și început tot circul. Medicul m-a acuzat din start am venit prea târziu, am încercat îi explic faptul nu pot ieși oricând din casa din cauza durerilor insuportabile însă mi-a tăiat orice cale de a-mi expune problemele, chiar ridicându-se de la la birou și urlând la mine “eu tratez zeci, sute de pacienți și tu vii și îmi spui doare, când eu am învățat atâta… “. Uimit de reacția medicului, am încercat îi spun dacă am ajuns prea târziu pentru flebotomie, pot reveni în altă zi, asta doar pentru a încerca îl calmez. Dar nu, medicul a continuat apostrofeze iar când i-am spus durerile mele sunt reale, lupt de ani de zile cu boala și până și tratatele medicale asociază de zeci de ani boala de sânge cu durerile osoase și musculare. Atunci medicul s-a dezlănțuit și a început țipe ca “am învățat atâta ca vii tu îmi spui cum tratez”. În acel moment mi-am dat seama medicul Gluvacov A. nu se va opri din apostroforile pe ton ridicat și pur și simplu am ieșit din cabinet cu gândul voi reveni în altă zi”, a povestit Adrian Zlate.

Având dureri cumplite, Adrian a plecat acasă. A revenit peste alte două zile la Centrul Integrat de Terapie Oncologică la Zi pentru efectuarea flebotomiei, de această dată foarte hotărât nu schimbe nici măcar o vorbă cu medicul Gluvacov A. pentru a evita orice altă discuție în contradictoriu. Adrian a intrat la terapie, numai durerile și experiența negativă avută cu medicul respectiv și-au pus amprenta asupra sa și a făcut un atac de panică în timpul flebotomiei, însă medicul Gluvacov nu s-a deranjat verifice pacientul, trimițând o asistență îl verifice, iar ulterior, un rezident. Pentru se simțea din ce în ce mai rău, Adrian a rugat i se scoată perfuzia, pentru a ieși puțin de la aer, își revină.

“Am coborât în curtea Centrul Integrat de Terapie Oncologică la Zi însoțit de infirmier unde am stat în jur de 30‑40 minute încercând fac conversație cu infirmierul și calmez acel atac de panică și mai ales acea senzație GROAZNICĂ de moarte iminentă (doar cei care au trăit așa ceva știu cât de dificile sunt). După ce atacul de panică se liniștise oarecum am urcat înapoi în salonul de tratamente și am finalizat flebotomia respectivă, s-a completat sângele scos cu clorură de sodiu așa cum este protocolul. Am așteptat pe hol câteva minute până când rezidentul mi-a adus scrisoarea medicală și am plecat bucuros s-a terminat și nu a fost nevoie schimb vreo vorbă cu medicul Gluvacov A. O mare greșeală a mea a fost nu citesc atunci pe loc scrisoarea medicală (în cei 17 ani nu cred mi s-a întâmplat nu citesc de 3‑4 ori scrisoarea medicală integral) și fi observat imediat acea consemnare mincinoasă și josnică pe care medicul Gluvacov A. o făcuse deja doar pentru a se răzbuna pe mine”, a mai povestit Adrian.

Se pare medicul Gluvanov l-a “taxat” pe Adrian, scriind este un “pacient cu tulburări de comportament, care refuza continuarea până la capăt a manevrelor terapeutice”, ceea ce era clar un fals, dat fiind faptul pacientul își terminase terapia, întreruptă doar pentru a-și reveni, pentru i s-a făcut rău.

La următorul control, Adrian a cerut explicații medicului curant, Dorohoi Gabriela, care i-a răspuns nu știe ce este cu acea consemnare dar poate aibă legătură cu divergență sa cu medicul Gluvacov. Acela a fost momentul în care Adrian a decis facă cunoscută situația sa, trimițând un email directorului medical de la IRO, Dimofte Gabriel, care i-a răspuns nu poate obliga pe nimeni îi modifice scrisoarea medicală și este decizia pacientului dacă vrea apeleze la instituțiile statului, asta după ce Adrian i-a spus o va face.

“Am scris peste tot și am sperat o instituție i-a atitudine încât medicul Gluvacov A. șteargă în primul rând acea minciună josnică din scrisoarea medicală și i se impună să-și revizuiască atitudinea, nu am cerut nimănui medicul fie sancționat în vreun fel. Am primit răspunsuri petițiile au fost recepționate. Am înțeles din spusele directorului medical și a unor angajați de la I.R.O. Iași Ministerul Sănătății și chiar spitalul au făcut anchete dar am înțeles și anchetele au fost centrate mai mult pe ce fel de pacient sunt eu, cu scopul foarte clar de a-l scoate basma curată pe medicul Gluvacov A. Deci e foarte probabil ca rezultatele “anchetelor” fie ceva de genul “pacient recalcitrant și cu probleme psihice”. Din păcate aceste sesizări în loc ajute cumva au crescut și mai multă aversiunea medicului Gluvacov A. față de mine”, a mai spus Adrian.

După toate acestea, se pare medicul Gluvacov Alexandru a “dat ordin” ca Adrian Zlate nu mai poată efectua procedurile de tratament la Centrul Integrat de Terapie Oncologică la Zi.

Din fericire, până în noiembrie 2023, Adrian nu a mai avut nevoie de o alta procedură de flebotomie.

În luna noiembrie, dr. Albu Elena, cea care suplinea medicul meu curant aflat în concediu, decide am nevoie de o nouă flebotomie și îmi face programare (chiar în timpul consultației) la Centrul Integrat de Terapie Oncologică la Zi iar programarea fiind făcută online, a fost văzută imediat de medicul Gluvacov A. care la 5 minute de la efectuarea programării a sunat pe dr. Albu în timp ce eu eram încă în cabinet în consultație și am auzit cum pe un ton foarte ridicat i-a impus medicului Albu nu mai trimită pe mine personal la el. Dr. Albu i-a răspuns cu “ne putem calma un pic..” cu intenția de a calma tonul ridicat și agresiv al medicului Gluvacov A. și văzând acesta continua urle în telefon i-a închis telefonul. În situația dată, medicul Albu, văzând mi se interzice accesul mie la tratament în Centrul Integrat de Terapie Oncologică la Zi a început caute o alternativă pentru mine ca pot efectua acea flebotomie, după câteva telefoane a găsit soluția ca eu fac acea sângerare în ambulatoriul din cadrul spitalului. Atunci am înțeles medicul Gluvacov A. nu a fost nici măcar avertizat în urma acelor așa zise anchete făcute în urma plângerilor mele”, a continuat Adrian Zlate povestea sa, demnă de a fi scrisă într-o carte.

Coșmarul lui Adrian a continuat și în luna ianuarie a acestui an, atunci când l-a întrebat pe un alt medic, Dr. Dănăilă D. dacă este necesară o flebotomie pentru dânsul iar răspunsul medicului l-a șocat.

“Mi-a spus doar “ vedem luna viitoare, dar vedem unde faceți această sângerare“, ceea ce mi-a confirmat eu personal nu mai am acces la Centrul Integrat de Terapie Oncologică la Zi pentru efectuarea tratamentelor pentru așa a impus medicul Gluvacov A. tuturor colegilor săi“, a încheiat Adrian Zlate.

Povestea, deși pare una de domeniul SF, arăta situația de la IRO așa cum au trăit-o zeci, sute, poate chiar mii de pacienți care aleg se trateze oriunde în altă parte, la centre din Cluj, Brașov, București, acolo unde sunt priviți omenește, unde sunt înțeleși și li se oferă o alternativă. Unde se căuta variante de tratament, unde sunt crezuți când au dureri îngrozitoare și unde medicii nu se cred Dumnezei, stăpâni pe moșie, nu își umilesc pacienții și nu le interzic accesul la terapie din cauza unor orgolii personale.

Redacția noastră a solicitat un punct de vedere din partea conducerii IRO Iași însă până la publicarea acestui material, nu a primit un răspuns, urmând a fi publicat în momentul în care îl va primi.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *