Începând cu data de 15 martie 2024, Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, este completată la art. 2, cu pct. 232 care stipulează: comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate comercializeze băuturi energizante; băuturi energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe precum: cofeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.
Astfel, operatorii economici nu vor mai avea dreptul să vândă energizante minorilor. Cei care care încalcă aceste prevederi vor fi amendati cu sume de până la 30.000 de lei.
„Nici una dintre aceste băuturi nu poate fi vândută în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori a uneia destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.
Prin legea pe care am votat-o, am introdus amenzi care ajung la 30.000 lei pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi. În cazul repetării contravenţiilor, legea dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile”, a precizat deputatul Radu Popa.
Decizia de interzicere a vânzării de băuturi energizante către minori vine ca urmare a numeroaselor cazuri de probleme cardiace care au dus chiar și la decese înregistrate în rândul consumatorilor din categoria de vârstă menționată.