Un comunicat de presă transmis de către Direcția de Sănătate Publică Botoșani evidențiază dezinteresul total al cadrelor medicale vis a vis de starea Alexandrei Ivanov, tânăra mamă cu sarcina oprită din evoluție. Alexandra s-a chinuit 7 ore, timp în care absolut nimeni nu a făcut nimic, deși starea ei era una tot mai proastă și nu i-a fost administrat nici un medicament. În cele din urmă, tânăra, mamă a trei copii mici, s-a stins pe patul Spitalului din Botoșani. Ancheta morții Alexandrei este încă în desfășurare iar cazul ei a stârnit indignare în toată țara. Alexandra a fost ucisă, practic, de dezinteres, lipsa de empatie și de lipsa oricărei forme de umanitate.

“În urma decesului pacientei I. A. la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Direcția de Sănătate Publică Botoșani prin inspectorii sanitari s-a autosesizat declanșând o acțiune ad-hoc de inspecție încă din data de 18.08.2023, care a vizat modul în care au fost asigurate serviciile medicale pacientei decedate de către personalul medical.
Reprezentanții legali ai unității sanitare le-au pus la dispoziție foaia de observație clinică generală a pacientei în copie, graficul de gărzi al medicilor, registrele întocmite la camera de gardă și nota de relație întocmită de medicul de gardă. La data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziția inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri.
Pacienta a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru ”sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluție, metroragie minoră, observație anemie secundară.
În intervalul orar 23.30 – 00.45, pacientei i s-au efectuat investigații clinice și paraclinice și i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă.
În intervalul orar 00.45 – 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice și manevre de îngrijire. La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale și pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul.
Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară precum note de relație a întregului personal, procedurile și protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice și alte documente necesare finalizării acțiunii de inspecție.
Cazul urmează a fi analizat și în cadrul Comisiei Județene de Analiză Profesională a Deceselor Materne”, se arată într-un comunicat al DSP Botoșani.