În 2021, Consiliul Județean Iași a demarat proiectul de extindere și modernizare a infrastructurii aeroportuare a județului Iași la standarde europene, prin care Aeroportul Internațional Iași devine astăzi al doilea cel mai mare aeroport din România, cu o suprafață de peste 31.000 de mp. Noul terminal T4 a fost construit de la zero în doar un an de zile cu 85% fonduri europene, 13% contribuția de la bugetul de stat și 2% contribuția din bugetul propriu.

„Așa cum ne-am asumat în fața comunității, am reușit să construim un nou terminal la Aeroport. Putem spune, practic, că am construit un nou aeroport la Iași, pentru că noul terminal T4 a schimbat complet fața aeroportului și condițiile de călătorie pe care le vom putea oferi pasagerilor. Un aeroport dezvoltat înseamnă o comunitate dezvoltată, iar până când vom avea autostrăzile care să lege Iașul de vestul și de sudul țării, Aeroportul Iași este autostrada aeriană care ne conectează cu întreaga Europă. Modernizarea și extinderea Aeroportului Iași va avea, negreșit, un impact asupra tuturor ieșenilor și locuitorilor acestei regiuni, fie că vor fi sau nu pasageri. Un aeroport determină creșterea locurilor de muncă, a PIB-ului pe cap de locuitor, a salariilor, dar și creștere demografică. Vom vedea aceste schimbări în Iași în următorii ani și vom beneficia cu toții de pe urma dezvoltării pe care o va aduce faptul că de acum avem aici al doilea cel mai mare aeroport din România. Transmit mulțumiri sincere întregii echipe de la Consiliul Județean și de la Aeroportul Iași, proiectantului și constructorului, echipei care a asigurat serviciile de supervizare și dirigenție de șantier, tuturor lucrătorilor, partenerilor noștri și celor care ne-au sprijinit în acest proiect.

Mulțumesc și Guvernului României, colegilor mei liberali care au susținut acest proiect în toate etapele sale, de la idee la implementare. Dezvoltarea și modernizarea aeroportului din Iași este strâns legată de guvernarea liberală. Și în primul rând, mulțumesc ieșenilor care ne-au acordat încrederea în 2020, iar astfel, împreună, am ajuns să scriem povestea frumoasă a Aeroportului Iași.” a menționat Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

„Finalizarea noului terminal, T4, investiție în valoare de 100 de milioane de euro, reprezintă o nouă etapă importantă în istoria Aeroportului Iași. În doar 14 luni de la debutul lucrărilor, astăzi avem la Iași un aeroport complet nou, cu un terminal de 10 ori mai mare, dotat cu echipamente de ultimă generație și facilități în premieră, menite să îmbunătățească experiența de călătorie a pasagerilor și să crească atractivitatea aeroportului pentru companiile aeriene. 2023 a fost cel mai dificil an pentru noi, cu lucrări complexe de extindere a infrastructurii, închiderea parcării, totul sub un trafic fără precedent, de peste două milioane de pasageri. Am reușit să finalizăm cu succes un proiect definitoriu pentru dezvoltarea regiunii de N-E, alături de alte trei proiecte importante de investiții în sisteme de siguranță și securitate, Aeroportul Iași fiind un model de bună practică în accesarea fondurilor europene și implementarea proiectelor. Iar, dacă până acum, am fost al doilea aeroport regional, ca număr de pasageri, de azi suntem un aeroport în adevăratul sens al cuvântului, demn de un oraș european. Provocarea noastră, în perioada imediat următoare, după finalizarea procedurii de recepție, va fi operaționalizarea cât mai rapidă a noului terminal, astfel încât să îl putem deschide pe 31 martie, odată cu intrarea României în Schengen pe calea aeriană, adică mai devreme decât era stabilit inițial. Operaționalizarea terminalului T4 va asigura perspective de creștere a conectivității Iașului cu restul lumii și parteneriate cu noi operatori aerieni, în paralel cu mărirea traficului de pasageri în următorii ani. Aeroportul Iași de astăzi este rezultatul eforturilor unor oameni care au demonstrat determinare, asumare, voință și muncă multă, punând pe picioare o construcție de peste 31 de mii de metri pătrați. Termenul a fost extrem de strâns pentru realizarea unui proiect de asemenea anvergură, dar, în ciuda provocărilor, iată-ne în fața unui deziderat împlinit, în folosul comunității. De la idee la concretizare, am reușit să parcurgem în timp record toate etapele de implementare, având o echipă competentă și suportul necondiționat al Consiliului Județean și al Primăriei, al Ministerului și al instituțiilor responsabile care au înțeles urgența investiției. Mulțumim și partenerilor noștri STRABAG și MEDOS, și tuturor celor implicați în acest efort comun, îi felicit pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Nu în ultimul rând, mulțumesc tuturor invitaților care au avut amabilitatea de a participa la evenimentul prin care am marcat finalizarea proiectului de dezvoltare și modernizare al Aeroportului Iași.”, a declarat Romeo Vatră, Directorul General Aeroportului Iași.

Noul terminal T4 are trei niveluri, șapte porți de îmbarcare, 20 de ghișee de check-in și 8 sisteme de self check-in. Cu o suprafață de peste 31.000 metri pătrați, Terminalul 4 este de 13 ori mai mare decât Terminalul 3, iar îmbarcarea pasagerilor se va face și prin trei aviobridge-uri.

Aeroportul din Iași are în apropiere un parc fotovoltaic care va asigura 20% din consumul de energie și o parcare extinsă cu 600 de locuri.