Astăzi, a avut loc evenimentul privind recepția la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Restaurarea Muzeului „Nicolae Gane” Iași”, cod SMIS 116510, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea finală a proiectului este de 5.752.209,05, iar durata de execuție a lucrărilor a fost de 43 de luni. Principalele categorii de lucrări executate au fost: consolidarea clădirii în concordanță cu principiile de intervenție asupra monumentelor istorice, refacerea finisajelor interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei exterioare și interioare, asigurarea accesului pentru persoane cu dizabilități și refacerea circuitului expozițional.

„Iașul s-a consacrat ca fiind capitala culturală a României. Județul nostru este un muzeu viu, care practic ne vorbește la tot pasul despre istoria însemnată a acestei comunități. Dacă este ceva ce îi lipsea Iașului era clădirea simbol în care a trăit marele scriitor și om politic Nicolae Gane. Nu putem vorbi de un Iași modern și dezvoltat fără să ne referim la realizările pe care Nicolae Gane, ales de cinci ori primar al Iașului, le-a avut. A fost un vizionar al acelor vremuri și cred că suntem datori să le oferim generațiilor de astăzi și de mâine astfel de modele. Cei peste 5,7 milioane de lei pe care Consiliul Județean Iași i-a investit în acest proiect de reabilitare și restaurare a clădirii sunt de fapt o investiție în patrimoniul cultural al Iașului, care se va reîntregi prin reintroducerea în circuitul muzeal a Casei Gane.” a menționat Președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe.

Obiectivul proiectului de restaurarea a Muzeului „Nicolae Gane” Iași îl reprezintă valorificarea durabilă a patrimoniului cultural ca factor de impulsionare a dezvoltării locale. Totodată, conservarea și protejarea identității culturale rămâne ca prioritate pentru activitatea ulterioară a acestui edificiu cultural și istoric al Iașului.