Primarul de la Lețcani încalcă legea grav, în mod repetat. Deși i s-a solicitat de mai multe ori, chiar și în scris, Stelian Turcu refuză să pună la dispoziția consilierilor detaliile referitoare la proiectul de buget pe anul 2025. Mai mult, a programat ședința comisiilor de specialitate și ședință de consiliu local, în care se va vota bugetul în aceeași zi, una după cealaltă.
Stelian Turcu consideră că Lețcaniul este propria lui moșie, altfel nu ne putem imagina cum poate să treacă peste regulamente și legislația in vigoare după bunul plac, fără să suporte consecințele. De pildă, în data de 26 martie 2025 sunt programate două ședințe una după cealaltă: se întrunesc comisiile de specialitate pentru a dezbate proiectele de pe ordinea de zi pentru ca mai apoi să aibă loc ședința de consiliu local, când se va vota cel mai important proiect, bugetul comunei Lețcani pe anul 2025.
Potrivit legislației proiectul de buget trebuie să treacă prin mai multe etape pentru a ajunge pe masa consilierilor. Ar trebui lansată o invitație la dezbatere publică, cetățenii să vină cu propuneri sau chiar cu contestații dacă aceștia le consideră ca fiind necesare, proiectul de buget ar trebui să fie afișat la loc vizibil (pe site-ul primăriei, la afișierul din clădirea primăriei) și, nu în ultimul rând, consilierii locali să poată avea acces la documente și la detaliile proiectului pentru a ști exact ce votează.
Iar legislația este clară în acest sens.
“Principiul transparenței și publicității. Procesul bugetar este deschis și transparent, acesta realizându-se prin:
a) publicarea în presa locală, pe pagina de internet a instituției publice, sau afișarea la sediul autorității administrației publice locale respective a proiectului de buget local și a contului anual de execuție a acestuia;
b) dezbaterea publică a proiectului de buget local, cu prilejul aprobării acestuia” (Legea 273/2006 – actualizată ART. 8)
Așadar, legea vorbește despre transparent și publicitate, însă la Lețcani pare că nu s-a auzit de așa ceva. Nici pe site-ul primăriei (https://comunaletcani.ro/) nu se regăsesc sub nici o formă detalii referitoare la proiectul de buget pe anul 2025. Reporterul 24iasi l-a contactat pe Stelian Turcu prin mesaj pentru a oferi un punct de vedere însă acesta nu a răspuns.
Mai mult, informațiile postate pe site-ul primăriei Lețcani sunt și neadevărate. Spre exemplu, la data de 18 februarie când a avut loc ultima ședință de consiliu local, precedată tot de o ședință de comisii, pare că cei din comisia de buget (5 consilieri), ar fi avizat prin supunere la vot o estimare, o formă de buget mai exact, însă consilierii opoziției spun că nici măcar nu ar fi fost adus în discuție bugetul ca atare, nu aveau pentru ce să dea aviz favorabil. Cu cine a stabilit avizul favorabil, doar Stelian Turcu poate ști…
O altă neconcordanță gravă, ca să nu spunem de-a dreptul ilegală, este modul în care se întocmesc procesele verbale ale ședințelor de consiliu local. Mai exact, ceea ce apare pe procesul verbal al ședinței de consiliu local din 18 februarie nu coincide nici pe departe cu ceea ce s-a întâmplat în realitate însă după cum se știe, primarul Stelia Turcu refuza transmiterea în direct precum și înregistrarea ședințelor pentru a nu surprinde în ipostaze mai puțin plăcute consilierii. Este vorba, bineînțeles, de consilierii PNL pentru ceilalți chiar au insistat să fie înregistrate sau postate în direct aceste ședințe, pentru transparență. Explicația puerilă a primarului Stelian Turcu o regăsiți în video de mai jos.
Referitor la ceea ce s-a întâmplat în fapt în timpul ședinței din data 18 februarie 2025, din procesul verbal reiesecă reprezentanții PSD și Forța Dreptei s-ar fi abținut de la vot în cazul proiectului care oferea Consiliului Județean terenul de la Spitalul Mobil/Transagropolis când de fapt, consilierii au votat împotrivă. Și aceasta este tot o încălcare a legislației, procesul verbal TREBUIE întocmit în perfectă concordanță cu situația REALĂ din timpul ședinței la care acesta face referire.
Revenind însă la situația proiectului de buget, este lesne de înțeles că vorbim despre o lipsă de transparență, dezinteres dar și de încălcarea legii. Cine ar putea face ceva în acest sens? Instituția Prefectului Județului Iasi. Potrivit descrierii de pe pagina oficială de socializare: “Prefectul este garantul respectării legii în județ și reprezintă Guvernul în teritoriu. Prefectul monitorizează aplicarea legilor și hotărârilor Guvernului la nivel local. Poate verifica legalitatea actelor administrației locale. Dacă acestea sunt neconforme, prefectul poate contesta în instanță“. Așadar, Prefectura Iași ar trebui să se autosesizeze și să se asigure că primarul Stelian Turcu respectă legislația, iar în caz contrar, să îl sancționeze.
Este totuși o problemă: prefectul și primarul sunt colegi de partid. Deci, care pe care?!
In final, pentru a înțelege întru totul cât de grav este ceea ce face Stelian Turcu, regăsiți în video cum i s-a răspuns unuia dintre consilierii locali ai comunei Lețcani la solicitarea de i se pune la dispoziție proiectul bugetului pe anul 2025 precum și legislația in vigoare.
Poate îl ajută pe viitor pe primarul Turcu…
ART. 39*)
Aprobarea şi centralizarea bugetelor locale
(1) În termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a legii bugetului de stat, Ministerul Finanţelor Publice transmite direcţiilor generale ale finanţelor publice sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi transferurile consolidabile, aprobate prin legea bugetului de stat.
#M20
(2) Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în condiţiile legii, repartizează pe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale, în termen de 5 zile de la comunicare, sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, precum şi transferurile prevăzute la art. 34 alin. (1), în vederea definitivării proiectelor bugetelor locale de către ordonatorii principali de credite. În acelaşi termen, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, comunică unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv subdiviziunilor acestora, după caz, şi o estimare a veniturilor din cotele defalcate din impozitul pe venit.
#B
(3) Pe baza veniturilor proprii şi a sumelor repartizate potrivit alin. (2), ordonatorii principali de credite, în termen de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I, definitivează proiectul bugetului local, care se publică în presa locală sau se afişează la sediul unităţii administrativ-teritoriale. Locuitorii unităţii administrativ-teritoriale pot depune contestaţii privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia.
(4) În 5 zile de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor prevăzut la alin. (3), proiectul bugetului local, însoţit de raportul ordonatorului principal de credite şi de contestaţiile depuse de locuitori, este supus aprobării autorităţilor deliberative, de către ordonatorii principali de credite.
(5) Autorităţile deliberative, în termen de maximum 10 zile de la data supunerii spre aprobare a proiectului de buget, potrivit alin. (4), se pronunţă asupra contestaţiilor şi adoptă proiectul bugetului local, după ce acesta a fost votat pe capitole, subcapitole, titluri, articole, alineate, după caz, şi pe anexe.
(6) Proiectele de buget prevăzute la art. 1 alin. (2) se aprobă de autorităţile deliberative în termen de maximum 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I.