La 29 septembrie, începând cu anul 2000, este marcată Ziua mondială a inimii, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii și sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății și al UNESCO.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces şi invaliditate din lume. Aproximativ 85% din aceste decese sunt cauzate de boli de inimă şi accident vascular cerebral. În România, potrivit statisticii, la 30 de minute, o persoană suferă un infarct.

Factorii de risc sunt tutunul, dieta nesănătoasă, inactivitatea fizică şi excesul de alcool.Expunerea la fumul de ţigară ucide 600.000 de oameni în fiecare an; 28% dintre ei sunt copii.După doi ani de la încetarea fumatului, riscul de boli coronariene este redus substanţial.

Bolile cardiovasculare contribuie la sărăcie, în special în ţările cu venituri mici şi medii.Aceste afecţiuni generează cheltuielilor masive din bugetele personale şi din sistemele de sănătate.

30 de minute de activitate pe zi, renunţarea la fumat şi dieta sănătoasă previn apariţia bolilor de inimă şi a accidentului vascular.
Inima sănătoasă are nevoie de 7 ore de somn de calitate pe noapte. Pentru sănătatea inimii corpul are nevoie de un indice de masă corporală (IMC) mai mic decât 25 kg/m². Reducerea nivelului de stres şi anxietate poate contribui la sănătatea inimii.