Ziua internaţională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic este marcată, anual, la data de 29 aprilie.Istoria eforturilor de a realiza dezarmarea chimică care a culminat cu încheierea Convenției privind interzicerea armele chimice a început cu mai bine de un secol în urmă. Armele chimice au fost folosite pe scară largă în timpul primului război mondial, ducând la peste 100.000 de decese și la un milion de victime.

Cu toate acestea, armamentul chimic nu a fost folosit pe terenul de luptă din Europa în al doilea război mondial. După cel de-al doilea război mondial și odată cu apariția dezbaterii nucleare, mai multe țări au ajuns treptat la realizarea faptului că valoarea marginală a armei chimice în arsenalele lor a fost limitată, în timp ce amenințarea reprezentată de disponibilitatea și proliferarea acestor arme trebuia interzisă.Prin arme chimice se înţeleg orice substanţe chimice toxice şi precursorii lor care pot cauza moartea, incapacitatea permanentă sau temporară la om sau la animale, precum şi muniţiile şi dispozitivele folosite pentru a provoca moartea sau alte vătămări prin acţiunea toxică a substanţelor chimice sau orice echipamente concepute special pentru a fi utilizate în legătură directă cu folosirea muniţiilor şi a dispozitivelor.

Marcarea Zilei internaţionale de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic oferă prilejul de a aduce un omagiu victimelor războiului chimic, precum şi ocazia de a reafirma angajamentul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru eliminarea ameninţării armelor chimice, promovând astfel pacea, securitatea şi multilateralismul, potrivit ONU.Pe plan internaţional, dezvoltarea, producţia şi importul şi exportul anumitor produse chimice sunt reglementate de „Convenţia privind interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention – CWC)”. https://www.opcw.org/chemical-weapons-conventionConvenţia reprezintă instrumentul juridic internaţional din domeniul dezarmării, cu vocaţie universală, care vizează eliminarea unei întregi categorii de arme de distrugere în masă, sub un control internaţional strict, fapt care constituie un real progres pentru securitatea regională şi globală, potrivit site-ului oficial al MAE.

România a semnat Convenţia în prima zi de la deschiderea spre semnare, la 13 ianuarie 1993, şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994, prin Legea nr. 125/1994. Instrumentele de ratificare au fost depuse la 15 februarie 1995, iar Convenţia a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997. Prevederile Convenţiei au fost implementate prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată prin Legea nr. 448/2003.Sursa: internet