Sărbătorile Iașului și Hramul Sfintei Cuvioase au fost organizate foarte diferit anul acesta, in comparație cu alți ani. S-a ținut cont de restricții iar intre orele 20,00 și 5,00 la raclă nu se mai puteau reculege decât pelerinii care aveau pașaportul verde. Peste 80 de mii de pelerini au reusit totusi să se închine.

Sfânta Liturghie din ziua Praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost oficiată fără incidente, în aer liber. Municipalitatea ieseană anunțase focul de artificii pentru data de 15 octombrie, dar acesta a avut loc cu o zi mai devreme, pe 14 octombrie.

Sărbătorile de altădată, cu multă aglomerație, târguri, au fost uitate anul acesta, dar cu toate astea iesenii se arată nemultumiți pe retelele de socializare, considerand ca era cazul să nu se organizeze deloc pelerinajul, nici focul de artificii, ținand cont de pandemia ce se manifestă mai violent decat ne-am fi asteptat, Iasul fiind deja in scenariul rosu-visiniu ieri, 14 octombrie, cu o rată a incidenței de 10.41 la mia de locuitori.

Unii ieseni consideră că au fost facute cheltuili inutile, cu banii respectivi se putea face orice altceva, avand in vedere ca practic, de focul de artificii, nu s-au putut bucura decat locuitorii din apropierea Palatului Culturii, iar pentru pelerinajul organizat, totusi, in conditii pandemice, iesenii spun că efectele vor fi văzute in următoarele doua săptămani, fiind foarte posibil ca rata de infectare sa crească si mai mult.

Ca de obicei, părerile sunt impartite, nici nu se poate altfel, cert este insă faptul că in alți ani s-au cheltuit sume enorme pe organizarea Zilelor Municipiului Iasi, respectiv, pentru pelerinajul la Racla Sfintei Cuvioase Parascheva, iar anul acesta bugetul a fost cu mult mai mic. Chiar si asa, internauții se arată nemultumiți si spun că se putea renunța cu totul la orice cheltuială:

“Mai bine cumpărați medicamente si ce mai era nevoie prin spitale ! Bani în vânt!”

“Penibil! Pentru cine ati dat aceste artificiii? Ati cheluit bani efectiv degeaba! Nu avem nevoie de artificii on line! Faceti numai gafe.”, au scris unii internauți pe pagina oficiala a Primariei Municipiului Iasi.

Au fost voci care au laudat organizarea de anul acesta, pe aceeasi pagină oficială a municipalității:

“Felicitări pentu frumoasa organizare ,lucru bine făcut”

“Bucurați-vă, este sărbătoare!”

“Românul NICIODATA nu e multumit!”

Vedem la anul cum va fi…