Un nou scandal s-a iscat la Baia Publică, unde sunt adăpostiți mai mulți beneficiari care, în lipsa acestei șanse, ar dormi pe străzi. Seara trecută, același G. M. a sărit la bătaie la voluntari, de această dată victima fiind Larisa Butnariu, cunoscuta activistă împotriva traficului de persoane dar și voluntar în acțiuni sociale de ajutorare a persoanelor fără adăpost.

Spre adăpost a fost dirijat imediat un echipaj al Poliției Locale Iași pentru a liniști atmosfera.

“G.M. a fost sancționat contravențional pentru comportamentul său de către Poliția Locală Iași și i sa pus în vedere că dacă nu respectă normele de conviețuire, va fi evacuat din adăpost”, anunțat Grațian Benchea, șeful Serviciului Voluntar de Ambulanță.

Din nefericire, aceste situații se repetă tot mai des, în situația de față vorbim de 4 seri consecutive în care același beneficiar G.M. produce neplăceri atât beneficiarilor de la Baia Publică cât și voluntarilor.

Și totuși, omenia și grija de aproape nu dispare iar voluntarii continuă să îngrijească persoanele fără adăpost, cu toate că ar putea oricând renunța pentru zile mai liniștite.

“Continuăm să facem această muncă deoarece comportamentul unui singur om nu poate genera repercusiuni asupra a peste 400 de oameni fără adăpost de pe raza Municipiului Iași.
Nu putem generaliza și nici nu o facem.
Este o problema mare comportamentul acestui om, care are nevoie de ajutor de specialitate și care refuză să fie ajutat.
Noi ne dorim binele tuturor oamenilor străzii, însă în același timp, trebuie sa avem grijă și de siguranța colegilor noștri, astfel, măsurile de securitate ce vor fi luate în perioada imediat următoare, vor fi mai mari și ne gândim inclusiv la dotarea colegilor noștri cu tehnică care să îi ajute în timpul intervenției, să înregistreze intervenția și înregistrarea să fie folosită doar dacă există interes din partea organelor de cercetare.

Totodată, Poliția Locală Iași va plasa la Adăpostul de Noapte “Baia Publică” un echipaj de ordine publică, care va asigura un plus de siguranță atât pentru colegii noștri, cât și pentru beneficiari, deoarece nu doar colegii sunt agresați de anumiți beneficiari ci și oamenii care sunt internați în adăpost.

Au fost situații în care oamenii internați au fost agresați fizic de către alte persoane internate si a fost nevoie de intervenție urgentă pentru a calma situația în interior.

Munca noastră este grea, dar dacă incetăm să o mai facem, cine ii mai ajuta pe acești oameni?

Sunt o mână de oameni care se încumetă să facă ceea ce facem noi, alții stau pe margine, se uită și comentează în neștire”, a mai declarat Grațian Benchea.

In primele 10 zile ale acestui an, au fost peste 20 de agresiuni asupra voluntarilor, atât fizice cât și verbale, fără să mai vorbim despre furturi și distrugeri. De altfel, în fotografia de mai sus, beneficiarul M.G. poartă echipamentul medical furat de la voluntari.