Complicațiile virozelor și gripelor nu sunt de neglijat. Vaccinarea este o unealtă importantă pentru a evita aceste complicații cu efecte pe termen lung pentru organism.

Pneumonia este una din afecțiunile determinate de neglijarea și complicarea ” banalei răceli”, cum e considerată în popor această afecțiune a căilor respiratorii superioare. De asemenea, pneumonia poate fi consecința neglijării gripei, cea mai gravă formă de viroză respiratorie. De aceea revenim prin a spune că inclusiv în cazul unei viroze respiratorii medicul de familie sau chiar medicul specialist este cel care stabilește gravitatea bolii.

Subliniem acest lucru determinați de numărul îngrijorător de pneumonii, patologii diagnosticate și tratate în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași în luna octombrie. Până la această dată s-au înregistrat un număr de 112 de pacienți diagnosticați cu diverse tipuri de pneumonie iar pneumonia nu face diferențe de vârstă. Au fost pacienții de 97 de ani dar și în vârstă de un an. În ceea ce privește numărul pacienților diagnosticați cu viroză, acesta este la jumătate față de cel al pacienților cu pneumonie. Acest lucru îl concluzionăm astfel: pacienții vin deja cu forme grave și cadrele medicale face tot efortul să se schimbe acest obicei periculos.

Principalele simptome ale unei viroze respiratorii sunt rinoree, congestie nazală (nas înfundat), durere la înghițire, roșu în gât, febră și chiar manifestări digestive. Această diversitate de simptome trebuie să ne facă să înțelegem că nu putem fi proprii noștri medici. Indiferent care sunt simptomele, pacientul trebuie să ia legătura cu medicul de familie, să îi comunice acestuia cu exactitate ce simte sau să se adreseze direct medicului specialist.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași ambulatoriu servește tuturor pacienților și nu orice consult realizat aici se finalizează cu internare. Ceea ce se întâmplă în ambulatoriu este că unul dintre specialiștii spitalului face anamneza pacientului, evaluarea corectă și alege investigațiile necesare pentru stabilirea tratamentului potrivit acestuia.

În această perioadă când infecțiile respiratorii sunt în creștere, medicii recomandă cetățenilor să se vaccineze antigripal. Vorbim aici de pacienți cu patologii asociate dar și de cetățenii aparent sănătoși care se știu cu sensibilitate crescută. O viroză respiratorie, o gripă tratată necorespunzător sau neglijate terapeutic înseamnă complicații importante. Pe termen lung se pot dezvolta fenomene pulmonare care conduc la destructurarea țesutului pulmonar ce va predispune la infecții repetate pe pacursul vieții.

Info: Dr. Florin Rosu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase ” Sf. Parascheva” Iasi.